Hlavní obsah

Islámští radikálové v Mali usekli lupičům ruce i nohy

Bamako

Islámští radikálové, kteří ovládají sever Mali, uplatňují právo šaría v jeho nejtvrdší formě. Ve městě Gao nechali utnout ruce a nohy čtyřem mladíkům podezřelým z loupežného přepadení. Na své internetové stránce o pondělní události informoval americký deník The New York Times.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Bojovník skupiny MUJWA před policejní stanicí ve městě Gao

Článek

K výkonu trestu na ústředním náměstí v Gau přistoupili radikálové z Hnutí pro jednotu a džihád v západní Africe (MUJWA), které spolu s dalšími organizacemi v čele s Ansar Dine pět měsíců ovládá rozsáhlou severní část západoafrické země. Radikálové čtveřici mladíků obvinili z přepadení autobusu, které se stalo letos v létě.

"Usekli jsme jim pravou ruku a levou nohu," řekl podle The New York Times mluvčí hnutí  Aliou Mahamar Touré a pokračoval: "Nejsme to my, kdo to nařídil. Je to Bůh".

MUJWA a Ansar Dine jsou spojenci severoafrické větve mezinárodní teroristické sítě Al-Káida. Jejich zástupci se pravidelně objevují v oblastech, které radikálové zabrali a kde chtějí prosadit právo šaría.

Foto: Adama Diarra, Reuters

Bojovníci skupiny MUJWA ve městě Gao

Trest zbičování nebo ukamenování v minulých týdnech již stihl zloděje, násilníky, kuřáky i ty, které podezírali z pití alkoholu nebo života v "nezákonném" svazku.

K první amputaci končetin radikálové na severu země podle agentury AFP přistoupili 8. srpna nedaleko Gaa.

MUJWA v neděli označila zabití 16 duchovních z Mali a Mauritánie, které připravila o život vojenská hlídka, za vyhlášení války.

MUJWA patří ke skupinám, které porazily Tuaregy, již se letos vzbouřili a pokusili se na Sahaře vyhlásit vlastní stát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám