Hlavní obsah

Japonsko potvrdilo, že koupí ostrovy, které chce i Čína

Tokio

Japonská vláda v pondělí oficiálně rozhodla, že koupí od soukromých vlastníků ostrůvky ve Východočínském moři, které si nárokují jak Tokio, tak Peking. Stalo se tak navzdory nedělnímu varování čínského prezidenta Chu Ťin-tchaa. Informace o plánu zakoupit ostrůvky se objevily už minulý týden, nyní byly potvrzeny, i když Peking před plánem varoval.

Foto: Reuters

Japonští aktivisté s vlajkou na ostrově Uocuri

Článek

"Během ministerské schůzky jsme se dohodli, že se staneme vlastníky tří ostrovů v souostroví Senkaku co nejdříve to bude možné, a budeme nad nimi mírově a stabilně udržovat kontrolu," řekl v pondělí mluvčí japonské vlády Osamu Fudžimura.

Uvedl, že vláda v pátek uzavřela předběžnou dohodu  s rodinou Kuriharových o koupi tří z pěti hlavních ostrovů. Cenu prozradit odmítl, podle japonského tisku částka dosáhla 2,05 miliardy jenů (asi 520 miliónů korun).[celá zpráva]

"Jedná se pouze o to, že se vlastnictví této půdy, která je součástí japonského území, přesune z jednoho (soukromého) majitele do rukou státu. Nemělo by to způsobit žádné problémy s jinými zeměmi," prohlásil Fudžimura. "Nepřejeme si, aby otázka ostrovů Senkaku ovlivňovala čínsko-japonské vztahy. Je důležité vyvarovat se nedorozumění a nečekaného vývoje, proto jsme prostřednictvím diplomatických kanálů o této záležitosti s Čínou jednali," dodal.

Protesty Pekingu 

"Koupě ostrovů ze strany Japonska je nelegální a neplatná," řekl podle čínské televize CCTV čínský prezident Chu Ťin-tchao japonskému premiérovi Jošihiku Nodovi při schůzce na okraj summitu Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) v neděli ve Vladivostoku. "Čína bude neochvějně hájit svou suverenitu. Japonsko si musí uvědomit vážnost situace a nesmí učinit chybné rozhodnutí," dodal.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Neobydlené ostrovy, které jsou v Japonsku známé jako Senkaku a v Číně jako Tiao-jü, jsou už dlouho problematickým bodem japonsko-čínských vztahů.

Napětí kolem souostroví přiživila v půli srpna skupina čínských aktivistů, která tam přistála s rybářským člunem a vztyčila na jednom z ostrovů čínskou vlajku. Na akci následně odpověděla obdobným činem desítka japonských nacionalistů, kteří se na souostroví vylodili s japonskou vlajkou. To vyvolalo v Číně protesty. [celá zpráva]

Pak připluli Tchajwanci, kteří také vznášejí nároky na ostrovy.

Skalnatá země není obydlená, ale vody, které ji obklopují, jsou velmi bohaté na ryby a v oblasti jsou zřejmě značné zásoby zemního plynu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám