Hlavní obsah

Američané předali "afghánské Guantánamo" místním úřadům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Americká armáda předala v pondělí afghánským úřadům kontrolu nad věznicí Bagrám u Kábulu, kde je zadržováno více než 3100 bojovníků Tálibánu a osob podezřelých z terorismu. Uvedla to BBC s tím, že Bagrám bývá přirovnáván k věznici na Guantánamu.

Foto: Profimedia.cz

Věznice Bagrám u Kábulu

Článek

Nově se bude věznice jmenovat Detenční středisko Parván. Její budova se nachází několik kilometrů od koaliční základny Bagrám vzdálené čtyřicet kilometrů od Kábulu. Původně stála přímo na základně, ale v roce 2010 byla vybudována nová budova věznice mimo základnu.

Předání souvisí s odchodem koaličních sil ze země. Do ukončení mise v roce 2014 mají být předány všechny věznice afghánským úřadům.

Pondělní předání Bagrámu také souvisí s jarními protesty Afghánců proto tomu, že Američané tam nechali spálit korány, které údajně vězni využívali k tajné komunikaci. [celá zpráva]

Mučení a týrání vězňů

Věznice Bagrám, která si vysloužila přídomek "afghánské Guantánamo", je spojována i s řadou obvinění z týrání vězňů. [celá zpráva]

O týrání v tajné části věznice informovala v roce 2010 BBC. [celá zpráva]

Letos v lednu obvinili Američany z mučení i Afghánci.

Z americké strany však stále trvají výhrady k předání věznice do afghánských rukou, protože ve věznici byli zadržováni nejnebezpečnější bojovníci Tálibánu. Několik z vězňů Američané v pondělí nepředali. Obávali se, že by se polní velitelé mohli buď dostat na svobodu, nebo být umučeni. Toto soukromé vyjádření pobouřilo afghánského prezidenta Hámida Karzáího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám