Hlavní obsah

Čínská řeka Jang-c'-ťiang zčervenala, nikdo neví proč

– Peking • Aktualizováno

Na "rudou řeku" by se mohl přejmenovat nejdelší čínský tok Jang-c'-ťiang poté, co se její část na jihozápadě země během víkendu zbarvila do šarlatova. A nikdo zatím neví proč, napsal v pondělí místní tisk.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řeka Jang-c'-ťiang se zbarvila do rudaVideo: Reuters

 
Článek

Krvavě rudá voda je soustředěna převážně kolem průmyslového města Čchung-čching, ale hlášena byla i na několika dalších místech. Podle některých odborníků by za zbarvením řeky mohlo být průmyslové znečištění v naplaveninách přinesených nedávnými záplavami.

Foto: Profimedia.cz

Voda vypadá spíše jako řídké bahno

Zatímco některé obyvatele nezvyklá podívaná zarazila, jiní ve vodě barvy rajčatového džusu klidně rybařili, anebo si vzorky vody nabírali do lahví.

Jang-c'-ťiang (Dlouhá řeka) je považována za příliš rychle proudící a příliš mohutnou, aby na ní mohla vzniknout takzvaná rudá vlna, která je spojována se zamořením bakteriemi v rybnících se sníženým obsahem kyslíku.

Foto: Profimedia.cz

Obyvatel města Čchung-čching u červené řeky

Loni v prosinci zčervenala jiná čínská řeka - Ťien, jež je přítokem řeky Tchung-kchou v provincii S'-čchuan. Tehdy bylo coby příčina stanoveno znečištění průmyslovým barvivem používaným v nelegální továrně na obaly zábavní pyrotechniky.

Jang-c'-ťiang je s délkou 6300 kilometrů nejdelší řekou v Asii a třetí nejdelší na světě po Amazonce a Nilu.

Foto: Profimedia.cz

Nezvyklé panorama města Čchung-čching

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám