Hlavní obsah

Mentálně postižená dívka obviněná z rouhání smí být propuštěna na vysokou kauci

Islámábád

Pákistánský soud v pátek rozhodl, že mentálně postižená 14letá křesťanka Rimša Masíhová, která byla před třemi týdny zadržena kvůli údajnému rouhání, může být propuštěna na kauci. Její výši stanovil na milión pákistánských rupií (cca 200 000 korun). Není tedy jasné, zda ji bude moci chudá rodina zaplatit. Je možné, že dívku falešně obvinil imám.

Foto: Faisal Mahmood, Reuters

Obhájce nezletilé křesťanky Tahir Navíd Čaudrí odchází od soudu.

Článek

"Přijímám tuto žádost o propuštění," prohlásil soudce Muhammad Azám Chán poté, co prostudoval žádost, kterou předložili obhájci dívky soudu v pákistánské metropoli Islámábádu. V případě rouhání, které lze trestat i smrtí, přitom pákistánské zákony neumožňují propuštění na kauci. Tento případ je první, kdy to soudce umožnil.

Poradce pákistánského ministra pro národní smír Robinson Ašghar uvedl, že je potřeba poskytnout záruky od dvou lidí, od každého půl miliónů rupií. Pokud budou složeny všechny peníze, může být dívka propuštěna.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace za propuštění nezletilé dívky obviněné z rouhání

Soud přihlédl k věku dívky a i k jejímu postižení. „Její duševní vývoj zaostává za tělesným,“ uvedli lékaři, kteří stanovili její věk na 14. Skutečný věk dívky není znám, odhadoval se mezi 11 a 16 lety. Zřejmě také trpí Downovým syndromem.

Údajně spálila korán

Jeden z obhájců v pátek připomněl, že soudní rozhodnutí se netýká podstaty případu, tedy toho, zda je dívka vinná či nevinná, protože "policejní vyšetřování stále pokračuje". Mladistvá podle obhájců i po propuštění nesmí opustit zemi.

V době jednání soudu se před jeho budovou sešli lidé požadující propuštění dívky.

Rimša Masíhová byla před třemi týdny zadržena policií. Ta zasáhla, protože dav muslimů ze sousedství požadoval potrestání dívky, která údajně spálila korán. Policisté u ní našli několik ohořelých listů s náboženskými texty.[celá zpráva]

Podezření na provokaci 

O víkendu došlo v případu ke zvratu, když pákistánská policie zatkla islámského duchovního Chálida Čištího, který dívku obvinil. Imám je podezřelý, že důkazy proti dívce nastrčil. Podle svědeckých výpovědí duchovní sám vytrhal stránky z koránu a vložil je do dívčiny tašky, aby vypudil křesťany ze čtvrti kolem jeho mešity. Chálid obvinění popírá. [celá zpráva]

Ministr pro národní smír naznačil, že bude požadovat, aby byl vyslýchán a souzen pravý viník.

Další osud dívky je nejistý. Její rodiče nemají tolik peněz, kolik soud stanovil, navíc jsou v ochranné vazbě, protože hrozí, že by je lynčovali muslimové. Zejména sehnat druhého ručitele může být problém. Podle některých zpráv již jednoho mají.

Ze zmíněné čtvrti už utekly ve strachu stovky křesťanů. Agentura Reuters napsala, že setrvání ve vlasti může být pro dívku po propuštění nebezpečné. Často se totiž stává, že údajní rouhači bývají zabiti rozzlobenou veřejností, i když soud uzná jejich nevinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám