Hlavní obsah

Při zemětřesení v Číně zemřelo přes 60 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Nejméně 64 lidí zahynulo a dalších 715 utrpělo zranění při pátečním zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy škály, které postihlo oblast jihozápadní Číny. Novou binanci zveřejnila čínská vláda. První bilance hovořila o sedmi mrtvých. Zpravodajský server BBC uvedl, že poškozeno či zničeno bylo více než 20 000 domů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínu zasáhlo zemětřesení o síle 5,7 stupně Richterovy stupniceVideo: Reuters

 
Článek

Otřesy zasáhly hornatý region na hranici mezi provinciemi Jün-nan a Kuej-čou v 11:19 místního času (5:19 SELČ). Epicentrum zemětřesení se nacházelo asi 15 kilometrů od města Ji-liang v provincii Jün-nan a otřesy vycházely z hloubky 9,8 kilometru.

První silný otřes doprovodilo 16 následných, které vyvolaly paniku a přiměly obyvatele utíkat ven z budov. Nejsilnější z následných otřesů nastal asi hodinu po prvním otřesu a dosáhl 5,6 stupně Richterovy škály.

Všechny oběti jsou z okresu I-liang, sdělil mluvčí jünnanského seizmologického ústavu Čang Ťün-wej. Nejmenovaný představitel odboru občanských záležitostí řekl, že v provincii Jün-nan muselo být evakuováno přes 100 000 lidí. Úřady posílají do poznamenané oblasti tisíce stanů, přikrývek a teplé oblečení. Kvůli poškozeným komunikacím ale pomoc vázne. Celkově bylo katastrofou různou měrou postiženo na 700 000 obyvatel oblasti.

Foto: Reuters

Žena z vesnice Tuva na ostrově Sulawesi u trosek svého domu

"Kráčel jsem po ulici, když jsem najednou pocítil, že se mi chvěje půda pod nohama. Lidé začali s křikem vybíhat z budov," popsal situaci jeden ze svědků na čínském mikroblogu Weibo.

V květnu 2008 postihlo čínskou provincii S'-čchuan silné zemětřesení, které si vyžádalo téměř 70.000 mrtvých a 18.000 pohřešovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám