Hlavní obsah

Syn čínského poradce zahynul ve ferrari s polonahými ženami, otci zničil kariéru

Peking

Jeden z nejbližších spojenců prezidenta Chu Ťin-tchaa, který měl naději dostat se do nejvyššího vedení vládnoucí komunistické strany, byl zbaven své dosavadní funkce a přeložen na nižší pozici. Jeho syn na jaře zemřel při dopravní nehodě, když řídil řídil luxusní vůz značky Ferrari. Vezl v něm dvě obnažené ženy. Čínské úřady podrobnosti o incidentu doposud zatajují.

Foto: Reuters

Čínská policie

Článek

Pětapadesátiletý Ling Ťi-chua patřil mezi činitele, kteří v uplynulém desetiletí téměř pokaždé stáli prezidentu Chuovi po boku během státních návštěv doma i v zahraničí. Minulý týden ale byl Ling sesazen. Tento krok podle analytiků prakticky znemožňuje prezidentu Chu Ťin-tchaovi prosadit jmenování Linga do devítičlenného stálého výboru politického byra strany, který rozhoduje o dění v zemi. Zřejmě nebude na podzim na stranickém sjezdu ani zvolen do 25členného politbyra.

Politologové to vnímají jako překážku pro prezidenta Chua, aby si udržel zásadní vliv na novou vládu, až na jaře odstoupí z prezidentské funkce.

Důvodem konce slibné kariéry je zřejmě dopravní nehoda, která potvrzuje, že děti stranických vůdců vedou privilegovaný život a oplývají netušeným bohatstvím. "Centrální vedení rozhodlo, že tento skandál je příliš závažný, aby mohl být Ling Ťi-chua povýšen, a Chu Ťin-tchao nemohl tomuto tlaku odolat," citovala agentura Reuters nejmenovaného stranického činitele ve výslužbě.

Nehoda ferrari

Ferrari havarovalo v Pekingu 18. března. Podle některých zdrojů, citovaných pondělním vydáním listu South China Morning Post, černé sportovní auto řídil Ling Ku, syn vysokého čínského představitele Ling Ťi-chuy. V autě s ním jely dvě mladé ženy - "jedna nahá a jedna polonahá", napsal South China Morning Post. Jedna z žen byla údajně z menšinového etnika Ujgurů, druhá byla Tibeťanka.

Ženy utrpěly při srážce vážná zranění, mladík, kterému bylo něco přes 20 let, přišel podle některých zdrojů o život. "Po nehodě byl vypracován složitý plán, jak skutečnou identitu mladíka skrýt. Jméno, které se objevilo na úmrtním listu řidiče, bylo nakonec falešné," napsal deník South China Morning Post.

"Lidé by se totiž určitě ptali, jak si mohl Ling Ku dovolit luxusní auto za pět miliónů jüanů (15,6 miliónu korun). Potvrdilo by se tím přesvědčení veřejnosti, že děti vysokých představitelů vedou rozmařilý, dekadentní způsob života, o němž se řadovým občanům ani nesní," konstatoval list.

Zprávy na internetu zmizely 

Nový incident již vyvolal rozhořčení mezi čínskými diskutéry na internetu. "Byla to dopravní nehoda, o kterou bych se moc nezajímal, ale pak jste všichni znervózněli a začali jste vymazávat veškeré informace týkající se té nehody. Teprve v tu chvíli jsem pojal podezření. Používáte hloupou taktiku, která jen dokazuje, že ony zvěsti nejsou lživé," uvedl na čínském mikroblogu Weibo uživatel vystupující pod přízviskem tufuwugan.

Autor příspěvku poukazoval na fakt, že hned následující ráno po nehodě prakticky všechny zprávy o srážce zmizely, jakož i všechny zmínky o nehodě na mikroblozích. Vyhledávání výrazu "ferrari" bylo zablokováno. Podobná situace trvá do dneška, přičemž server Weibo znemožňuje kromě "ferrari" hledat i jména "Ling Ťi-chua" či "Ling Ťi-chuův syn".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám