Hlavní obsah

V JAR stáhli obžalobu z vraždy proti 270 horníkům

Kontroverzní obžalobu z vraždy proti 270 horníkům kvůli vraždě 34 jejich kolegů zastřelených v srpnu policií během stávky v dole Marikana jihoafrická justice dočasně stáhne. Informovaly o tom v neděli agentury Reuters a AFP. Muži však mohou být později znovu obžalováni.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Stávkující horníci

Článek

"Konečné obvinění bude vzneseno, až vyšetřování skončí. Obvinění z vraždy proti současným 270 podezřelým bude nyní formálně dočasně staženo," citovala agentura Reuters vyjádření jihoafrické prokuratury prezentované na tiskové konferenci.

Mluvčí prokuratury Frank Lesenyego již dříve upozornil, že střelci byli sice policisté, ale ozbrojení horníci na ně útočili, proto vina padá na hlavu oněch 270 horníků. Podle jihoafrických zákonů jsou z vraždy obviněni všichni, kdo byli zadrženi na místě incidentu, ať už se policie střelby zúčastnila nebo ne.

Incident v platinovém dole Marikana si vyžádal celkem 44 mrtvých. Deset mužů, mezi nimi dva policisté a dva bezpečnostní strážci, přišli o život při střetech mezi příslušníky znesvářených odborových organizací o několik dní dříve. Policie pak 34 horníků zastřelila a 78 zranila, když se bránila proti útočícímu davu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám