Hlavní obsah

Koalice v Afghánistánu zabila dva klíčové velitele vzbouřenců

Kábul
Aktualizováno

Vzbouřenci v Afghánistánu utrpěli těžkou ránu. Tento týden zahynuli při náletech dva jejich klíčoví vysocí velitelé mulla Dadulláh a Badruddín Hakkání. Mulla Dadduláh zemřel při pátečním náletu na skupinu vzbouřenců v provincii Kunar, Hakkání zemřel při úterním útoku amerického bezpilotního letadla na pákistánský Severní Wazíristán.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják v afghánské provincii Kunar

Článek

Smrt Badruddína Hakkáního potvrdil BBC jeden z jeho příbuzných. Podle něj zahynul v úterý při útoku bezpilotního letadla na oblast Severního Wazíristánu. Jeho smrt zatím nepotvrdily ani pákistánské úřady, ani USA.

Badruddín Hakkání byl jedním velitelů, který plánoval operace a současně zajišťoval finance. Jeho smrt by mohla síť do značné míry ochromit.

Sít Hakkání patří k nejnebezpečnějším v Afghánistánu, zorganizovala několik útoků v Kábulu, přičemž pravidelně mířila na špičky koalice. Město dokázala na dlouhé hodiny paralyzovat.

Smrt mully Dadduláha

Při pátečním náletu se podařilo koaličním silám na východě Afghánistánu zabít vysokého představitele pákistánského Tálibánu mullu Dadulláha, uvedla BBC s tím, že zabito bylo několik radikálů.

Mulla Maulví Dadulláh byl podle zdrojů NATO jedním z dvanácti radikálů zabitých při náletu v provincii Kunar.

Severoatlantická aliance neupřesnila, jak Dadulláha identifikovala, ani neposkytla žádné detaily o pátečním náletu. Smrt Dadulláha podle informací agentury Reuters potvrdilo i hnutí Tálibán.

Dadulláh, známý také jako Džamal, byl odpovědný za přesuny bojovníků a zbraní. Koordinoval útoky proti afghánským a koaličním silám. Podle pákistánských zdrojů podnikal také přeshraniční útoky na Pákistán.

Dadduláh byl letos ustanoven velitelem Tálibánu v pákistánské kmenové oblasti Badžaur, kde nahradil Maulvího Fakíra Mohammada, který se účastnil mírových rozhovorů.

Při náletu, kdy bylo zabito asi 12 ozbrojenců, podle koaličních sil nezahynul žádný civilista.

Reklama

Výběr článků

Načítám