Hlavní obsah

V Libyi zabavili prokaddáfiovské milici tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Více než sto tanků a obrněných transportérů i třicet odpalovacích zařízení pro rakety bylo podle pátečních informací BBC zabaveno příznivcům svrženého diktátora Muammara Kaddáfího při razii v táboře Brigády věrných u Tarhuny nedaleko Tripolisu. Libyjské vedení to uvedlo ve čtvrtek večer.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Rebelové přesouvají těžkou techniku k Syrtě. Míjejí Bin Džavád.

Článek

Podle úřadů stála tato brigáda za nedělními pumovými atentáty, které si vyžádaly dva mrtvé. V Tripolisu vybuchly nálože v autech, první u budovy ministerstva vnitra, a další poblíž někdejší vojenské akademie pro ženy.

Tvrdé boje zažil libyjský Zlitán, kde palba z těžkých zbraní ustala až ve čtvrtek po zásahu jednotek pravidelné armády. Střety si vyžádaly tři mrtvé a osm zraněných. Obě strany konfliktu byly vyzbrojeny těžkými zbraněmi, které jim zůstaly v rukou po loňském povstání proti Muammaru Kaddáfímu. Podle agentury Reuters byly při bojích použity i protiletadlové kanony.

Původní informace o dvanácti mrtvých a desítkách raněných armádní velení po ukončení bojů upřesnilo, na místě přestřelky byli podle něj nalezeni tři mrtví a osm zraněných.

Napětí mezi libyjskými kmeny podle analytiků přetrvává z minulosti a je důsledkem starých sporů mezi kmeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám