Hlavní obsah

Soud s Kaddáfího synem Saífem Islámem začne v září v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Kancelář libyjského generálního prokurátora ve čtvrtek oznámila, že soud se 40letým synem svrženého a zavražděného diktátora Muammara Kaddáfího Saifem Islámem začne v září. Proces se uskuteční v Zintánu, kde byl loni zadržen. Soud se v Libyi uskuteční, i když o vydání Saífa Isláma požádal Mezinárodní trestní soud (ICC) a on sám chtěl být do Haagu vydán.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Dopadený Sajf Islám Kaddáfí

Článek

„Výbor kanceláře generálního prokurátora ukončil své vyšetřování zločinů, jichž se dospustil Saíf Islám od začátku revoluce 15. února 2011, a připravil seznam obvinění,“ uvedl podle BBC mluvčí generálního prokurátora Taha Násir Baara, aniž by zveřejnil, z čeho je Saíf Islám obviněn.

Obvinění budou podle něj „zveřejněna generálním prokurátorem v následujících dnech, kdy bude stanoveno i datum zahájení zářijového soudu“.

Baara dodal, že do případu vyšetřování se ICC nijak nevměšoval a že libyjská prokuratura má "pevné důkazy", aby mohla Saífa Isláma soudit.

Saíf Islám přitom požadoval v poslední době vydání do Haagu: „Neobávám se smrti, ale pokud by mne popravili po takovém soudu (v Libyi), mohli byste to nazývat vraždou.“

Podle obhájců lidských práv vzrůstá nebezpečí, že bude popraven, pokud jej libyjský soud shledá vinným.

ICC vydal ještě před dopadením zatykač na Saífa Isláma kvůli podezření, že se dopustil válečných zločinů. Uvedl ale, že Libye jej sama soudit může.

Reklama

Výběr článků

Načítám