Hlavní obsah

Čína vyvíjí raketu schopnou zasáhnout celé území USA

– Soul

Čína podle jihokorejského deníku Čoson ilbo otestovala v červenci raketu DF-41, která má být schopna zasáhnout celé území USA. Peking to popírá, ale potvrdil, že podobnou raketu vyvíjí. Vzhledem k tomu, že má nést až deset nezávislých jaderných hlavic, USA by ji jen těžko dokázali současnými prostředky protiraketové obrany zlikvidovat.

Foto: Profimedia.cz

Starší čínská balistická raketa DF-2

Článek

První zkouška rakety se podle jihokorejského listu uskutečnila 24. července v provincii Šan-si v centrální Číně. Druhý dělostřelecký sbor Čínské lidové osvobozenecké armády (ČLOA) ji odpálil z raketového a vesmírného testovacího střediska Wu-čaj do pouště vzdálené několik tisíc kilometrů západně.

Čína novou raketu vyvíjí

Čínský expert Wej Kuo-an ale červencovou zkoušku rakety DF-41 popřel. "Střela, která byla pokusně odpálena, nebyla DF-41. Je však pravda, že Čína v současné době pracuje na vývoji nové generace mezikontinentálních balistických střel (ICBM) přesně s těmi parametry, které západní média popisují," řekl. "Cílem výzkumu je vyvinout novou generaci ICBM, které dokážou zasáhnout cíl kdekoli na světě," dodal.

"Druhý dělostřelecký sbor ČLOA, který nese odpovědnost za strategické i konvenční střely, pracuje na začlenění DF-41 do svého operačního arzenálu," prohlásil výkonný ředitel amerického institutu Project 2049 Mark Stokes, který se zabývá bezpečnostními otázkami v asijském regionu. "Tento systém má podle všeho nový, větší motor na tuhé pohonné hmoty, než je známý z předchozí řady DF-31," dodal.

Zcela nová raketa

Střelu Tung-feng 41 (Východní vítr, v anglické transkripci Dong Feng 41, proto DF-41) vyvíjí Čína podle předpokladů od 80. let minulého století. Údajně je schopna nést až deset nezávislých jaderných hlavic. Rakety s oddělitelnými nezávisle naváděnými hlavicemi MIRV dokážou proniknout přes současné americké protiraketové systémy.

Snímky vozidla údajně přepravujícího obří raketu DF-41 se od roku 2007 několikrát objevily na čínském internetu. Nejmenovaný americký činitel tehdy potvrdil, že opravdu šlo o střelu DF-41, což bylo první potvrzení existence tohoto projektu ze strany americké vlády.

Dostřel rakety DF-41 se udává mezi 10 000 a 14 000 kilometry, což zahrnuje celé území USA. Její předchůdce DF-31 měla dosah 7 200 až 8 000 kilometrů, což pokrývá pouze částečně západ Spojených států. Navíc mohla mít jen tři hlavice kategorie MIRV.

Čína údajně disponuje více než 70 mezikontinentálními balistickými střelami a 410 nukleárními hlavicemi. Patnáct z nich jsou DF-31, které lze odpalovat z mobilních ramp.

Spojené státy věnují velkou pozornost rozvoji čínské armády a oblast Asie a Tichomoří nyní považují za prioritní. Důvodem je růst vojenské síly Číny, která vyvíjí bojový letoun 4. generace kategorie stealth, protilodní střelu s plochou dráhou letu, a má i letadlovou loď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám