Hlavní obsah

Útoky Afghánců proti spojencům organizuje zahraniční špionáž, tvrdí Kábul

Novinky, rei
Kábul

Většina afghánských vojáků a policistů, kteří v uplynulých dnech stáli za několika vraždami amerických vojáků, byla rekrutována zahraničními tajnými službami. Ve středu to podle listu The Wall Street Journal (WSJ) oznámila afghánská vláda.

Foto: Profimedia.cz

Afghánský voják na patrole s americkým kolegou (v pozadí).

Článek

Afghánský prezident Hámid Karzáí svolal kvůli vlně útoků vedených příslušníky bezpečnostních sil mimořádné zasedání bezpečnostní rady státu. Útoky si tento měsíc vyžádaly životy deseti vojáků USA.

„Za těmito událostmi jsou zahraniční špionážní služby, které využívají Tálibán,“ prohlásil po jednání Karzáího mluvčí. Poukázal na to, že Afghánce v armádních a policejních uniformách skrze povstalce z hnutí Tálibán najímají k útokům na Američany země ze sousedství. Už v minulosti takto Karzáího administrativa ukázala hlavně na Pákistán a Írán. Jejich cílem je podle vlády v Kábulu oslabit národní bezpečnost Afghánistánu.

Pentagon ale s názorem nesouhlasí. „Myslíme si, že to není dílo zahraničních špionážních služeb. Jsou to typičtí Afghánci, kdo se rozhodují pro tyto útoky. Některým mohou příležitostně pomoci sítě povstalců,“ řekl WSJ nejmenovaný vysoce postavený představitel amerického ministerstva obrany.

USA a jejich evropští spojenci už dříve prohlásili, že jen každý desátý útok je podle nich dílem povstalce, jemuž se podařilo infiltrovat bezpečnostní složky vlády. Tálibán ale před pár dny prohlásil, že do řad armády a policie proniká snadno. Washington a jeho spojenci vyzývají Kábul, aby se nevyhýbal odpovědnosti za stav svých sil. [celá zpráva]

Některé evropské země podle amerického listu v té souvislosti pohrozily dřívějším stažením svých vojáků z Afghánistánu, nebudou-li výzvy vyslyšeny.

Reklama

Související články

Afghánský policista zabil tři Američany

V neděli zaútočil další afghánský policista na své spolubojovníky ze sil ISAF. Ve výcvikovém středisku zabil tři Američany. CNN to sdělil zdroj z afghánské...

Výběr článků

Načítám