Hlavní obsah

V Keni spadlo letadlo s turisty, na palubě byli i Češi

Novinky,
Nairobi
Aktualizováno

V keňském národním parku Masai Mara havarovalo ve středu letadlo, na jehož palubě bylo 14 lidí, uvedla BBC s odvoláním na místní média. Podle agentury Reuters zahynuli nejméně čtyři lidé: oba piloti a dva němečtí turisté. Tři další osoby utrpěly vážná zranění, napsal na svém webu keňský deník Daily News. Na palubě letounu byli i dva Češi, utrpěli jen pohmožděniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Keni spadlo letadlo s turisty, na palubě byli i ČešiVideo: Reuters

 
Článek

O českých turistech informovala televize ABC s odvoláním na agentury Reuters a AFP. Šéf místní policie Peterson Maelo uvedl: "Čtyři lidé zemřeli na místě, zatímco tři další byli vážně zraněni." Na palubě stroje bylo pět Němců, čtyři Američané a dva Češi.

Přítomnost Čechů na palubě potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol: "Na palubě havarovaného letadla se nacházeli rovněž dva čeští občané. Pracovníci našeho velvyslanectví jsou s nimi v kontaktu a podle získaných informací není ani jeden z nich vážněji zraněn a během nehody utrpěli naštěstí jen pohmožděniny a psychický šok."

Pád při návratu

Šrol upřesnil, že stroj havaroval cestou z rezervace: "Ministerstvo zahraničních věcí obdrželo informaci od našeho velvyslance v Etiopii o nehodě malého dopravního letounu, který na trase u Masai Mary do Mombasy provozovala letecká společnost Mombasa Air Safari. Letecké neštěstí, ke kterému došlo krátce po startu z polního letiště Ngeredi."

Podle Daniela Jivaje, který má na starosti přistávací dráhu v Ngerede v rezervaci, se stroj s imatrikulací uváděnou jako 5Y-UV7 před pádem, k němuž došlo po poledni, rozkýval. Jeden z motorů letadla hořel. Stroj spadl do blízké bažiny.

Hned při nehodě zemřeli tři lidé, oba piloti a starší německá turistka. Až později podlehl svým zraněním i Němec středního věku.

Turisty se podařilo z trosek stroje vyprostit, pomohl jim personál malého letiště a hotelu. Všem byla poskytnuta první pomoc.

Na místo havárie zamířili zdravotníci z organizace Flying Doctors Service. "Náš tým odpověděl na nouzové volání z Masai Mara," řekl jeden z členů organizace Morris Sijenyi. Tři zranění jsou podle něj v kritickém stavu.

"Na místo havárie se dostavil letoun keňské záchranné služby, který všechny zraněné transportuje do nemocnice v Nairobi," potvrdil Šrol a k českým občanům dodal: "Oba turisté přicestovali do Keni s německou cestovkou, ale výlet do Masai Mari si zorganizovali sami u místního provozovatele."

Turisté se letěli podívat na migraci zvířat ze Serengeti do Mara. Zvolili cestu vzduchem kvůli špatnému stavu silnice z Naroku do Mary.

Havarovaným strojem je turbolet

Společnost Mombasa Air Safari využívá kromě jednomotorové Cessny 208 Gran Caravan tři české dvoumotorové turbolety a jeden obstarožní Douglas DC-3. Ten ale má jinou imatrikulační značku 5Y-WOW. Jeden z turboletů měl značku 5Y-UVP, jež je velmi podobná nahlášené.

Mluvčí keňského úřadu pro civilní letectví AFP kvečeru řekla, že havarovaným strojem je skutečně turbovrtulové letadlo Let L 410.

Už dříve jeden z turboletů tohoto dopravce v oblasti havaroval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám