Hlavní obsah

Rakety vzbouřenců poškodily v Afghánistánu letadlo amerického generálního štábu

Kábul
Aktualizováno

Afghánští vzbouřenci v noci na úterý vypálili několik raket na americkou základnu Bagrám v Afghánistánu. Poškodili přitom letadlo amerických spojených štábů, které bylo zrovna v zemi na návštěvě.

Foto: Reuters

Předseda sboru náčelníku spojených štábů amerických ozbrojených sil, generál Martin Dempsey

Článek

Agentuře AP to sdělily vojenské zdroje s tím, že nikdo nebyl zraněn. Náčelník štábů Martin Dempsey nebyl v době útoků ani poblíž letadla. Podle AFP vzbouřenci vypálili dvě rakety, z nichž jedna zasáhla transportní letoun C-17, který používá Dempsey.

Mluvčí NATO Jamie Grayball řekl, že k útoku došlo v pondělí pozdě v noci, ale že nemělo žádný dopad na návštěvu Dempseyho v Afghánistánu.

Demspey v úterý ráno ze země v pořádku odletěl, použil ale jiný stroj, řekl jeho mluvčí Dave Lapan. Nebyl v nebezpečí, protože v době útoku spal v jiné části základny.

Bagrám bývá občas ostřelován radikály, těm se ale málokdy podaří způsobit větší škody.

K napadení bagrámské základny se podle ČTK přihlásilo afghánské fundamentalistické hnutí Taliban. Mluvčí Talibanu Zabiulláh Mudžáhid uvedl, že povstalci "využili přesné informace" o tom, kde se Dempseyho letadlo nachází. Jednalo se o další útok Tálibánu na významný zahraniční cíl poté, co rebelové údajně sestřelili minulý týden americký vrtulník.

Jedním z důvodů Dempseyho návštěvy byl narůstající počet útoků afghánských policistů a vojáků na americké vojáky a instruktory, kteří je cvičí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám