Hlavní obsah

Stávkující horníky v JAR postříleli

Johannesburg
Aktualizováno

Smrtí nejméně 34 lidí a zraněním dalších 78 skončily ve čtvrtek střety mezi policií a stávkujícími horníky z dolu Marikana v Jihoafrické republice. Uvedla to stanice BBC s odkazem na jihoafrickou vládu. Svědkové uvedli, že policie do horníků vybavených tyčemi i mačetami spustila střelbu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Krveprolití v jihoafrickém doleVideo: Reuters

 
Článek

Oběti potvrdil v rozhlase ministr policie Nathi Mthethwa. „Spousta lidí byla zraněna a jejich počet stoupá,“ dodal. "Policisté byli napadeni podlým způsobem. Bránili své životy," hájil postup strážců zákona jejich mluvčí Dennis Adriao.

Jedná se o jeden z nejkrvavějších incidentů tohoto druhu od konce apartheidu v polovině 90. let. Násilnosti v souvislosti se stávkou v platinovém dole si už před čtvrtkem vyžádaly deset lidských životů.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Zasahující policisté

Stávka trvá už týden. Horníci se hlasitě domáhají zvýšení platů. Tisíce jich žádají měsíčně víc než tisíc dolarů (přes 20 tisíc korun) navíc, uvedla policie. Vzrušenou atmosféru umocnily ještě spory mezi dvěma konkurenčními odborovými organizacemi.

Foto: Siphiwe Sibeko , Reuters

Stávkující horníci

Důl Marikana se nachází asi 100 kilometrů severozápadně od Johannesburgu a provozuje ho firma Lonmin, která je největším producentem platiny na světě. Společnost kvůli událostem v Marikaně pozastavila těžbu v celé JAR. Její akcie se mezitím propadají a firma oznámila, že se její těžba propadla už o 15 000 uncí platiny a zřejmě se nepodaří naplnit plány pro letošní rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám