Hlavní obsah

Pronikáme snadno do armády i policie, tvrdí šéf Tálibánu mulla Umar

Kábul

Bojovníci Tálibánu tajně pronikají do řad afghánské armády a policie a stále častěji se jim daří likvidovat vojáky západní koalice vedené USA. Ve zvláštním poselství při příležitosti konce posvátného měsíce ramadánu to uvedl vůdce Tálibánu Muhammad Umar. Jeho text ve čtvrtek elektronickou poštou obdržely západní agentury.

Foto: Profimedia.cz

Podobizna mully Umara

Článek

Podle mully Umara vojáci a policisté aktivně pomáhají bojovníkům Tálibánu v jejich snaze proniknout do afghánských bezpečnostních složek, útočit na koaliční síly a ukořistit k dalším bojům armádní výzbroj.

"Naši lidé bez odporu pronikají na vojenské základny a do výzvědných středisek nepřítele, snadno tam podnikají útoky a zasazují nepříteli tvrdé údery," uvedl Umar v osmistránkovém textu.

Vůdce afghánských extremistů zároveň vyzval své bojovníky, aby při svých bojových akcích neútočili na životy a majetek afghánských civilistů. Pracovníkům afghánských vládních úřadů doporučil, aby přešli na stranu Tálibánu.

Podle údajů agentury AP letos příslušníci afghánských bezpečnostních složek nebo extremisté oblečení do jejich uniforem zabili 34 spojeneckých vojáků. Zdroje OSN uvádějí, že z 1 145 civilistů usmrcených v Afghánistánu v první polovině letošního roku zemřely plné tři čtvrtiny rukama ozbrojenců Tálibánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám