Hlavní obsah

Manželka čínského politika se přiznala k vraždě Brita

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Čínská právnička Ku Kchaj-Laj se podle agentury Nová Čína ve čtvrtek přiznala, že může za vraždu britského podnikatele Neila Heywooda. Proces se v pátek dále rozrostl, když byli obviněni i čtyři policisté, kteří měli vraždu ututlat. Soud je posledním hřebíčkem do rakve donedávna vlivného neomaoisty Po Si-laje z Čchung-čchingu.

Foto: Reuters

Neil Heywood a Ku Kchaj-laj

Článek

"V oněch dnech v listopadu loňského roku jsem se duševně zhroutila poté, co jsem se dozvěděla, že můj syn je v ohrožení. Tragédie, kterou jsem způsobila, se netýkala jen Neila, ale také několika rodin," řekla Ku Kchaj-laj během čtvrtečního sedmihodinového přelíčení.

"S vážností oznamuji soudu, že v zájmu zachování důstojnosti zákona přijmu jakýkoli rozsudek a budu mu čelit s klidem. A také očekávám spravedlivé a správné soudní rozhodnutí," citovala ji dále Nová Čína.

Foto: ČTK/AP

Čínský policista před budovou soudu

Rozsudek má po jednodenním procesu padnout v nejbližší době. Podle pozorovatelů Ku sice hrozí trest smrti, ale nakonec díky polehčujícím okolnostem může být odsouzena pouze k mnohaletému vězení. Z procesu totiž vyplynulo, že Ku mohla být Heywoodem, s nímž jinak spolupracovala patrně na nezákonných finančních transakcích, vydírána blíže neupřesněnými výhrůžkami týkajícími se jejího syna.

Dokonce i žaloba uvedla, že Brit Ku „vyhrožoval, že ohrozí bezpečnost jejího syna a že je rozhodnut jej zabít“. Ku se s Britem který ji měl pomáhat s nezákonnými finančními transakcemi začala hádat.

Při procesu žaloba popsala i samotnou vraždu: „Poté, co byl Heywood otráven, zvracel a žádal o vodu. Dala mu do úst jed, který měla připravený při ruce.“  [celá zpráva]

Spolu s Ku stanul před soudem i Čang Siao-ťün, který je obviněn z toho, že při otravě Brita pomáhal. Podle obžaloby jed namíchal.

Proces se rozrůstá, soudí už i policisty

V pátek stanuli u soudu čtyři policisté kvůli tomu, že se pokusili vraždu britského obchodníka Neila Heywooda zatajit, uvedla BBC.

Podle čínských médií se čtyři obvinění policisté snažili „ohýbat zákon, aby získali osobní prospěch“, a pomoci Ku Kchaj-laj. Jsou mezi nimi i bývalý tajemník byra pro veřejnou bezpečnost v Čchung-čchingu a bývalý šéf oddělení tohoto byra pro kriminalitu.

Smrt Heywooda, který byl Poovým poradcem, byla původně označena jako srdeční infarkt. O vraždě mluvil odvolaný šéf policie Wang Li-jün, který načas utekl na americký konzulát.

Konec Po Si-laje

Foto: Reuters

Ku Kchaj-laj s Po Si-laj

Procesy jsou zřejmě posledním hřebíčkem do rakve ambiciózního Po Si-laje, který už byl členem politbyra, a čekalo se, že by se mohl stát jedním z nejmocnějších mužů. Po útěku Wanga na americký konzulát ale začala jeho hvězda pohasínat a o své funkce přišel.

Po hodně stavěl na návratu k Maovi, potrpěl si na zpěv masových písní a výzdobu evokující doby, kdy byl u moci "velký kormidelník".

Šéf třicetimiliónového města dokázal rozdrtit v Čchung-čchingu mafii a nechal popravit politiky, kteří řádění organizovaného zločinu tolerovali. Bojoval i s korupcí, ovšem právě korupce se mu stala osudnou. Policejní šéf ho varoval, že je do ní zapletena i jeho žena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám