Hlavní obsah

Jižní Korea a Japonsko jsou zase ve při, Tokio odvolalo velvyslance

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio/Soul

Mezi Jižní Koreou a Japonskem znovu ožil spor o mořské ostrůvky mezi těmito zeměmi. Japonský ministr zahraničí si v pátek pozval na kobereček jihokorejského velvyslance a současně Tokio odvolalo svého ambasadora ze Soulu. Důvodem byla návštěva prezidenta Jižní Koreje I Mjung-baka na jednom z ostrovů.

Foto: Korea Pool/Yonhap, Reuters

Jihokorejský prezident Lee Mjung-bak (vpravo) na ostrovech Dokdo/Takešima

Článek

Prezidentovu návštěvu v pátek ohlásil jeho tiskový odbor krátce před tím, než Mjung-bak nasedl do vrtulníku a vyrazil k ostrovům, které Jihokorejci nazývají Tokto a Japonci Takešima. Jihokorejská agentura Jonhap ještě v té souvislosti poznamenala, že v oblasti byla zpřísněna bezpečnostní opatření.

Reakce Japonska na sebe nedala dlouho čekat. Ministr zahraničních věcí Koičiro Gemba prohlásil, že pro krok jihokorejského prezidenta „nemá žádné pochopení“ a okamžitě si dal zavolat ambasadora Soulu. „Vznesl jsem důrazný protest a upozornil, že naši státníci se dohodli na tom, že bychom měli vést vzájemné vztahy s ohledem na širší perspektivu,“ prohlásil Gemba.

Tokio podle japonské agentury Kjódó také odvolalo svého velvyslance z Jižní Koreje.

Lee si k návštěvě vybral nešťastný termín, upozornila stanice BBC. V pátek se mají v Londýně utkat fotbalové týmy obou zemí o bronzovou olympijskou medaili.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Ostrůvky o rozloze 230 000 metrů čtverečních se nacházejí ve vodách bohatých na ryby a spekuluje se také o tom, že v oblasti by mohly být zásoby zemního plynu. Předmětem sporu mezi Japonskem a Jižní Koreou jsou od roku 1905, kdy Tokio po vyhrané válce s Ruskem podepsalo pro sebe výhodnou dohodu se Soulem, která Koreu zbavila diplomatické suverenity a otevřela cestu k budoucí japonské kolonizaci poloostrova.

Japonská koloniální nadvláda nad Korejským poloostrovem trvala od roku 1910 do roku 1945. Oba státy mají od roku 1997 dohodu, podle níž mohou jejich rybáři v oblasti volně lovit. Jihokorejci mají od roku 1954 na skaliscích, kde není jediný zdroj pitné vody, pohraniční stráže.

Poslední diplomatický spor mezi oběma zeměmi vypukl v létě před čtyřmi lety. Tehdy to bylo kvůli textu v japonské školní učebnici. Svého velvyslance tehdy odvolávala Jižní Korea z Japonska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám