Hlavní obsah

Za ledviny rozdávali peníze na iPhone, teď jim hrozí 10 let vězení

Peking

Před soudem ve střední části Číny ve čtvrtek stanulo pět lidí obviněných z nezákonného obchodování s lidskými orgány. Pětice lidem za jejich ledviny nabízela finanční odměnu, která ale byla jen zlomkem jejich zisku.

Foto: Profimedia.cz

Čínská policie

Článek

Operace prováděl jeden chirurg ve městě Čchen-čou v provincii Chu-nan. Sedmnáctiletý mladík, jemuž odebral ledvinu, si za odměnu koupil telefon iPhone a čtečku iPad2. Nyní má vážné zdravotní potíže.

Obviněným hrozí až deset roků ve vězení, informoval server China Daily. Kromě ilegálního obchodování s lidskými orgány čelí ještě obvinění z vážného poškození zdraví. Skupinu pracovníků vojenské nemocnice zorganizoval muž, který si od podniku sliboval rychlé splacení svých dluhů.

V soudních dokumentech se píše, že jednou z obětí byl dnes 18letý Wang Šang-kchun. Na skupinu nabízející finanční hotovost za ledvinu narazil na internetu. S operací v dubnu loňského roku pod vidinou rychlého zisku souhlasil. Ledvinu později získal muž z provincie Kan-su označovaný před soudem pouze jménem Chuang. Zaplatil za ni 150 000 juänů (zhruba 480 000 korun) a 10 000 amerických dolarů (200 000 korun) v hotovosti. Wangovi gang vyplatil 22 000 juänů (asi 70 000 korun).

Mladík se nyní kvůli špatnému zdravotnímu stavu v důsledku odejmutí ledviny nebyl ani schopen dostavit k soudu.

Reklama

Výběr článků

Načítám