Hlavní obsah

Vrak pirátské lodi s legendárním pokladem našel potápěč v Tichomoří

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potápěč u oceánského souostroví Tonga objevil pravděpodobně vrak pirátského plavidla, jež vezlo zlato a další cenné předměty z přepadených britských lodí. Informovaly o tom servery Daily Telegraph a Daily Mail.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Část potopené lodi Port-au-Prince

Článek

„Je to významný nález pro tonžský lid. Vrak lodi odhalí spoustu z dějin souostroví Tonga a zvláště ostrovů Ha'apai,“ komentovala nález mluvčí místního ministerstva turistiky Sandra Fifita. Dodala, že vláda je připravená na to, že nález přiláká do oblasti další hledače pokladů.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Loď se potopila v 19. století, byla prý plná zlata

Loď Port-au-Prince měla k souostroví v jižním Pacifiku zabloudit počátkem listopadu 1806 a v místě údajně pátrala po velrybách. Tonžský král Finau Ulukalala II. však nechal celou posádku až na čtyři její členy zabít a lodi se zmocnil. Podle místní legendy pak bylo plavidlo potopeno i se vším nákladem. Král si nechal pouze předměty ze železa, které bylo v místě vzácné. Loď měla vézt množství zlatých, stříbrných a měděných předmětů - svícnů, krucifixů, kalichů i kadidel.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Snímek části potopené lodi u souostroví Tonga

Zprávu o události později podal jeden z přeživších členů posádky William Mariner, jehož král nechal žít s místními. Mariner přijal místní jméno, později se mu však podařil návrat do Anglie.

Vrak, po němž se dvě století pátralo, nyní objevil u ostrova Foa tamní potápěč Tevita Moala. Námořní muzeum v londýnské Greenwichi a britští námořní archeologové mezitím po analýze meděného materiálu z místa nálezu potvrdili stáří vraku, které se shoduje se stářím Port-au-Prince. Teprve další zkoumání mají potvrdit, zda se jedná o hledanou loď, jejíž osud popsal Mariner.

Foto: AFP, Profimedia.cz

Potápěč zkoumá vrak

Kotvu lodi našel už před třemi lety jiný potápěč Brian Heagney. Tento nález ale k objevení vraku nevedl, neboť král Ulukalala dal kotvu uvolnit, když jeho podřízení táhli loď k pobřeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám