Hlavní obsah

Počet dětí, které trpí podvýživou, dosáhne 1,5 miliónu. O jídlo je připravují i kobylky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příští týden dosáhne počet dětí v zemích Sahelu v jižní části Sahary, které trpí dlouhodobou podvýživou, nového vrcholu. Bude jich 1,5 miliónu. V některých částech regionu úrodu devastují kobylky, což by mohlo situaci dále zhoršit. Uvedl to Dětský fond OSN (UNICEF).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Očekáváme, že příští týden budeme ve střediscích po celém Sahelu pozorovat nárůst příjmů dětí trpících vážnou podvýživou," prohlásil mluvčí UNICEF Patrick McCormick. Nejvíce zasažen je prý Niger, kde podle červnové studie vážnou podvýživou trpí přibližně 161 000 dětí mladších pěti let. Mnoho dalších trpí středně těžkou podvýživou a starají se o ně ve zdravotnických centrech. Úrodu na severu země navíc ohrožují kobylky.

Sahel přitom již trápí epidemie cholery, jejímuž šíření napomohl začátek období dešťů v červenci.

Podle McCormicka se v dalších týdnech rozhodne, zda experti dokážou situaci udržet pod kontrolou a budou mít dost peněz na léčbu a zvláštní výživu, kterou podvyživené děti potřebují.

Kancelář OSN pro koordinaci humanitárních akcí (OCHA) uvedla, že dárcovské země poskytly sotva polovinu z požadované 1,3 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám