Hlavní obsah

Česká horolezkyně zahynula při sestupu z Broad Peak, potvrdili to členové expedice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká horolezkyně Zuzana Hofmannová zahynula 31. července při sestupu z himálajské osmitisícovky Broad Peak. Na webu stejnojmenné expedice to potvrdili její členové Pavel Matoušek a Olga Nováková.

Foto: Profimedia.cz

Broad Peak v pohoří Karákóram

Článek

"Tato hora se jí stala osudovou, když při sestupu z vrcholu zahynula," napsali k výpravě na 8047 metrů vysokou Broad Peak na webu expedice Matoušek s Novákovou, jimž se na rozdíl od Hofmannové stejně jako dalším členům výpravy v náročných podmínkách nepodařilo horu zdolat.

"Od roku 2003 jsme spolu byli devětkrát na expedici a stále nemůžeme uvěřit, že se již neuvidíme nejen na horách, ale také se nepotkáme na skalách či neposedíme na chaloupce v Ostrově," dodali.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Broad Peak

O osudu třiapadesátileté Hofmannové, která v 80. letech patřila ke světové špičce ženského horolezectví, nebyly po výstupu na 8047 metrů vysoký vrchol Broad Peaku dosud žádné ověřené zprávy. [celá zpráva]

Členové expedice uvedli, že cestou z hory zahynul i šerpa tchajwanské expedice. "Zřejmě při pokusu opravit bambusový most padá do ledovcové říčky. Přes intenzivní pátrání již není nalezen. Přibližně ve stejnou dobu při sestupu z Broad Peaku umírá i Zuzana. Hory ukázaly svoji krutou tvář," uvedli čeští horolezci.

Hofmannová v minulosti zdolala i další osmitisícovky Čo Oju, Manaslu a Šiša Pangmu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám