Hlavní obsah

Filipínskou Manilu paralyzovala povodeň, osm obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manila
Aktualizováno

Hlavní filipínské město Manila bylo v úterý ochromeno. Z větší části se po prudkých monzunových deštích ocitlo pod vodou, která sahá lidem až po pás a místy po krk. Uzavřeny jsou školy i burza a zcela zkolabovala doprava. Evakuovány byly desetitisíce obyvatel, uvedla BBC. Osm lidí zahynulo.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Filipínci přepravují po zaplavené ulici vepře.

Článek

Obětmi je osm členů jedné rodiny, žijící v chudinské čtvrti Quezon. Zemřeli, když se na domy v Quezonu sesula podmáčená půda.

Kvůli nepřestávajícím monzunovým dešťům přeteklo několik velkých přehrad a z břehů se vylily řeky v Manile a devíti okolních provinciích. Po lijáku v pondělí vyhlásilo město nejvyšší stupeň povodňové hrozby.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Filipínci použili v zaplaveném centru vor.

„Kdybychom to vyjádřili v procentech, tak 50 procent metropole je zaplaveno,“ uvedl pro AFP meteorolog Jean Navarez, který dodal: „V dalších 24 hodinách bude silně pršet. Hladina vody stoupne.“

Foto: ČTK/AP

Autobus v zaplavené Manile

Větším škodám zatím brání přehrada La Mesa, která je hlavní zásobárnou vody pro Manilu. Hrozí ale, že může při dalších deštích přetéci.

Foto: Romeo Ranoco , Reuters

Muž tlačí kolo po zaplavené manilské ulici.

Filipíny se přitom ještě nevzpamatovaly z řádění tajfunu Saola, který si podle posledních údajů vyžádal v zemi 51 obětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám