Hlavní obsah

Ostatky desperáta Neda Kellyho dostane po 130 letech jeho rodina

Melbourne

Tělesné ostatky australského zločince Neda Kellyho budou po více než 130 letech od jeho smrti předány jeho rodině, rozhodly podle čtvrtečních zpráv australských médií tamní úřady. Desperát Kelly a jeho gang působil ve státě Victoria koncem 19. století.

Foto: ČTK/AP

Ned Kelly na dobové fotografii

Článek

Kelly skončil na šibenici za vraždu a jeho tělo bylo uloženo do společného hrobu u někdejší věznice Pentridge na předměstí Melbourne. Testy DNA loni v listopadu prokázaly pravost ostatků, u nichž ale chyběla hlava.

Tamní developeři si je chtěli nechat a vystavit je v muzeu, ale zároveň o ně žádala Kellyho rodina. Úřady nyní vydaly nové povolení k exhumaci, čímž přiřkly právo na ostatky příbuzným. „Kellyho rodina se nyní postará o Nedův poslední pohřeb,“ uvedla prapravnučka desperátovy sestry Ellen Hollowová. „Zároveň žádáme osobu, která vlastní jeho lebku, aby ji vrátila,“ doplnila.

Foto: Profimedia.cz

Ned Kelly v dobovém vyobrazení

Neda Kellyho považovali někteří za chladnokrevného zabijáka a jiní za lidového hrdinu stavícího se proti zvůli úřadu. Na svědomí měl životy tří policistů. Dopadli ho a popravili v roce 1880.

Reklama

Výběr článků

Načítám