Hlavní obsah

Tálibán má kancelář v Íránu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Afghánské radikální hnutí Tálibán si otevřelo kancelář v Íránu. S odkazem na nejmenované západní a afghánské představitele to ve středu napsal britský server Daily Telegraph. Se zprávou spojuje spekulace, že íránská vláda zvažuje dodání raket země-vzduch afghánským rebelům.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Vstřícný krok Íránců vůči Tálibánu má být podle Telegrafu snahou vyvážit důsledky dohody o strategickém partnerství, kterou v dubnu podepsaly USA s Afghánistánem. Vládě v Teheránu to také dává lepší možnost pomstít se v Afghánistánu Američanům za případný útok na jeho jaderná zařízení.

Jednomu z členů rady Tálibánu podle zdrojů britského serveru v květnu povolili otevřít si úřad ve východoíránském Zahedánu.

Spojil je společný nepřítel

Íránský šíitský režim byl přitom vůči sunnitům z Tálibánu v minulosti nepřátelský. Když například síly Tálibánu během jeho vlády v roce 1998 dobyly afghánské město Mazáre Šaríf, zabili jejich příslušníci devět íránských diplomatů.

Před dvěma měsíci ale podle byly podle britského deníku zachyceny hovory mezi veliteli íránských revolučních gard a elitních jednotek Kuds, kteří zvažovali vyzbrojení tálibů raketami země-vzduch. Nic ovšem nenasvědčuje tomu, že by zbraně byly poslány. Zástupci NATO ale poukazují na to, že Írán dlouhodobě vyzbrojuje Tálibán drobnějšími zbraněmi a materiálem.

I když proudí většina dodávek pro Tálibán do Afghánistánu ze sousedního Pákistánu, jedná se podle Telegrafu v případě Íránu o významnou změnu kursu. Letité spory s táliby šly stranou tváří v tvář „většímu nepříteli“, kterými jsou Spojené státy, jak řekl listu The Wall Street Journal jeden západní představitel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám