Hlavní obsah

Čína vyšle vozítko na Měsíc

Právo, PUR

Jen pár dní poté, co si svět připomněl 43. výročí vstupu astronauta Neila Armstronga na Měsíc, ohlásila se i nová kosmická velmoc – Čína: pokusí se poprvé vysadit na povrch souputníka Země robotické vozítko. Byl by to nový milník v jejím ambiciózním programu.

Foto: Profimedia.cz

Start čínské rakety Šen-čou 9

Článek

Předpokládá se, že celkem už třetí lunární sonda – pojmenovaná opět po bohyni Čchang-e – odstartuje ze základny Si-čchang v jihozápadní provincii S’-čchuan v „druhé polovině 2013“. Oznámila to v úterý agentura Nová Čína s odvoláním na šéfa lunárního programu.

Mise Čchang E-3 bude už usilovat o měkké přistání. První dvě sondy, Čchang E1 a Čchang E2, zamířily na oběžnou dráhu kolem Měsíce v roce 2007 a 2010; druhá družice pak ukončila let plánovanou „havárií“ na povrchu Měsíce.

Cílem je vysadit na Měsíci člověka

Celý projekt míří k vyslání prvního tchajkonauta na Měsíc, které se očekává kolem roku 2020. Oficiálně ale Peking žádný termín nepotvrdil. Čína má od loňska na oběžné dráze kolem Země experimentální modul Tchien-kung 1 a plánuje vybudování vlastní obývané stanice.

V červnu si připojení k modulu – automatické i ruční – vyzkoušela tříčlenná posádka lodi Šen-čou 9, v níž byla i první tchajkonautka.

Kdo je víla Čchang-e
Jde o manželku bájného lukostřelce Ihoa, jehož bohové za zásluhy o lidstvo obdarovali elixírem nesmrtelnosti. Manželka však v jeho nepřítomnosti lék požila a pak ze strachu uprchla na odvrácenou stranu Měsíce. Tam pilulku vyplivla a ta se proměnila v bílého zajíčka. Prý ji lze za úplňku na Měsíci i s nefritovým zajícem zahlédnout. Příběh se tradičně pojí s čínskými svátky podzimního středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám