Hlavní obsah

Konec spekulací, tajemná žena je Kimovou manželkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un je ženatý. Ve středu to uvedla státní severokorejská televize. Rodinný stav severokorejského vůdce byl předmětem spekulací především v posledních týdnech, kdy se po jeho boku na oficiálních akcích objevovala neznámá žena.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un (uprostřed). Žena po jeho boku je jeho manželkou.

Článek

Severokorejská televize podle agentury AP uvedla, že Kim a "jeho manželka, soudružka Ri Sol-ču" se ve středu zúčastnili otevření zábavního parku. Podrobnější informace o Kimově ženě ani detaily o tom, kdy se vzali, ale nesdělila.

Spojené státy přejí severokorejskému prvnímu páru vše nejlepší, jak to přejí každým novomanželům, řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová. "Nemyslím si, že jsme byli pozváni na svatbu," uvedla k možnému termínu svatby mluvčí, jejíž země neudržuje s komunistickou KLDR diplomatické vztahy.

Neznámá žena se po Kimově boku začala objevovat před několika týdny. Někteří pozorovatelé v Jižní Koreji podle agentury Reuters spekulovali, že jde o severokorejskou zpěvačku, se kterou Kim před lety chodil, jeho otec to ale poté zastavil, a dotyčná se nyní znovu objevila na scéně. Jihokorejská výzvědná služba tehdy zjistila, že žena bývala zpěvačkou a je vdaná. Japonský odborník na severokorejské vedení Tošimicu Šigemura v té době vyjádřil názor, že jde o Kimovu manželku, která teprve čeká na oficiální představení lidu.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un s veliteli a příslušníky severokorejské armády

Zpravodajský server BBC uvedl, že paní Ri a záhadná žena vystupující po Kimově boku jsou považovány za tutéž osobu. Nebylo ale zatím potvrzeno, zda jde zároveň o stejnojmennou severokorejskou zpěvačku.

Kim Čong-un převzal vedení Severní Koreje loni v prosinci po smrti svého otce Kim Čong-ila. Vůdcem jedné z nejizolovanějších zemí světa byl oficiálně potvrzen v dubnu. O soukromém životě bezmála třicetiletého vůdce se ale příliš neví. Média nedávno odvysílala záběry z představení s Mickey Mousem a dalšími postavičkami z dílny Walta Disneyho v KLDR. Show přihlíželi také nový vůdce Kim s neznámou, tleskali a usmívali se na sebe. [celá zpráva]

Skutečnost, že nového severokorejského vůdce na veřejnosti doprovází žena, podle AP představuje radikální změnu ve srovnání s tajnůstkářským stylem jeho otce Kim Čong-ila. Děti tehdejšího vůdce se během 17 let jeho vlády ve státních médiích neobjevovaly a dokonce i nynější vůdce KLDR byl do konce roku 2010 prakticky neznámý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám