Hlavní obsah

Někdo mi zaplatil, abych tě zabil, chodí Australanům výhrůžné esemesky

Několik tisíc Australanů obdrželo v minulých dnech SMS zprávy, v nichž jim někdo vyhrožuje smrtí, pokud nezaplatí 5000 australských dolarů (109 tisíc Kč). Podle policie zasílá zprávy organizovaná skupina. V úterý o tom informovala britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve zprávě, která na mobilní telefony chodí od pondělí, stojí: "Někdo mi zaplatil, abych tě zabil. Ušetři se, (máš) 48 hodin na zaplacení 5000 dolarů. Pokud informuješ policii nebo někoho jiného, máš jistou smrt. Pošli mi email." Následuje emailová adresa na serveru Yahoo, která po zásahu policie již není funkční.

Zpráva, jež se šíří i ve formě emailu, vystrašila stovky Australanů, kteří se přes výhrůžku obrátili na policii. Ta doporučuje, aby na zprávu neodpovídali, okamžitě ji smazali a nepanikařili, protože o to prý původcům jde. Bezprostřední nebezpečí prý nikomu nehrozí.

Strážci zákona, které rozsah podvodu překvapil, také uvedli, že se někteří lidé nechali nachytat a poslali peníze. V takovém případě se mají okamžitě obrátit na policii a na svou banku. Podle BBC úřady vyšetřují, kdo za podvodem stojí. Podle serveru listu The Sydney Morning Herald jde pravděpodobně o zahraniční skupinu.

Reklama

Výběr článků

Načítám