Hlavní obsah

Ve vyprahlé Namibii našli zásoby vody na stovky let

Deset tisíc let se pod povrchem jedné z nejsušších zemí světa, africké Namibii, ukrývá zásobárna vody, která oblasti může drahocennou tekutinu poskytovat až 400 let. Podle vědců může nález změnit charakter země a rozproudit namibijské zemědělství.

Foto: Profimedia.cz

Duny na poušti Namib

Článek

Zásoby podzemní vody leží na severu, v regionu na hranicích s Angolou, uvedla BBC.

"Množství vody se rovná momentální spotřebě 40 procent obyvatel země na dalších 400 let dopředu," řekl vedoucí projektu Martin Quinger.

Region nyní zásobuje pouze povrchová voda z řek, zemědělství se rozvíjí především v jejich okolí. Podle vědců by se to ale nálezem pramenu mohlo změnit. Podzemní zdroj je navíc vysoce kvalitní, na rozdíl od vod v řekách.

"Zásoby mohou být využity na zavlažování, možnosti, které se zemědělcům objevem nabízejí, jsou opravdu velké," doplnil Quinger.

Nebezpečí kontaminace

Jediné nebezpečí vidí v tom, že by se lidé mohli neodborně pokoušet vodu získat a tím zásobárnu znehodnotit. Nad ní se totiž nachází ještě jedna, která je ale plná mírně slané vody. "Když se lidé nebudou držet námi doporučených postupů, jak se k vodě dostat, mohla by se voda z horní části dostat do spodní, a tím by se kvalitní zdroj znehodnotil," uvedl Quinger.

Foto: Novinky.cz s použitím Yahoo maps

Namibie je jedna z nejřidčeji osídlených zemí afrického kontinentu, má pouhé dva milióny obyvatel. Velkou část země tvoří pouště Namib a Kalahari.

Namibijská vláda na hledání vody spolupracovala se státy EU, především s Německem, které dříve zemi kolonizovalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám