Hlavní obsah

Ve slovníku čínštiny chybí lidový výraz pro homosexuála, je stejný jako soudruh

Peking

V šestém, aktualizovaném vydání slovníku současné čínštiny je 69 000 hesel. Nových je 3000 pojmů. Nechybí mezi nimi například označení částic jemného prachu, chybí ale lidový výraz pro homosexuála, který je stejný jako slovo soudruh, tedy tchung-č´.

Foto: Profimedia.cz

Velký kormidelník Mao patří minulosti, po Warholovi ho začali zobrazovat i čínští moderní malíři, ale homosexuálové se oficiálně slovem soudruh označovat nesmějí.

Článek

Někteří aktivisté za práva homosexuálů jsou pobouřeni. Jeden z nich agentuře Nová Čína řekl, že je nepřijatelné, aby druhý význam slova tchung-č' vypadl ze slovníku jenom kvůli soukromým preferencím a hodnotám jeho autorům. Tchung-č' je podle něho nejpoužívanější výraz pro homosexuály, který je neuráží.

"Věděli jsme o tom, že se to slovo takto používá, ale do slovníku jsme ho zařadit nemohli," citovala BBC jednoho z lingvistů, kteří se na přípravě slovníku podíleli. "Nechceme ho dávat do běžného slovníku, protože takové věci nechceme propagovat, nechceme na ně upozorňovat," vysvětlil.

Profesora společenských věd Ting Süe-lianga z hongkongské univerzity vědy a techniky tato skutečnost nepřekvapuje. "Slovo tchung-č' se pro homosexuály začalo používat nejdříve v Hongkongu a na Tchaj-wanu jako legrace z terminologie, jakou používají komunisté z pevninské Číny," řekl s tím, že není proto divu, že čínská vláda nechce, aby se nový význam slova objevil ve slovníku.

BBC připomíná, že homosexualita byla v Číně do roku 1997 zakázaná a o několik let déle byla vedená jako duševní porucha. Podle odborníků skutečnost, že druhý význam slova "soudruh" se do slovníku nevešel, je důkazem toho, že čínská mentalita se nijak rychle nemění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám