Hlavní obsah

Čína slíbila africkým zemím další miliardy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína poskytne africkým státům v příštích třech letech 20 miliard dolarů (413 miliard korun). Na setkání s pěti desítkami afrických představitelů to v Pekingu ve čtvrtek oznámil prezident Chu Ťin-tchao.

Foto: Profimedia.cz

Čínský prezident Chu Ťin-tchao (uprostřed) s africkými lídry i generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem (vpravo) v Pekingu

Článek

Chu řekl, že půjčky poslouží k zlepšení infrastruktury, rozvoji drobného podnikání a zemědělství.

Vyzval také k užší spolupráci v zahraniční politice, aby „velcí nešikanovali malé, silní nedominovali nad slabými a bohatí neutlačovali chudé“. „Chceme dál posilovat naše přátelství, vyloučit zásahy zvnějšku a posílit vzájemnou důvěru,“ prohlásil čínský prezident.

Objem nových půjček se oproti předchozímu tříletému období zdvojnásobil. Čína je od roku 2009 největším obchodním partnerem afrických zemí. Loňský vzájemný obchod mezi ní a černým kontinentem vyčíslilo čínské ministerstvo obchodu na 166 miliard dolarů (téměř 3,5 biliónu korun), uvedla BBC.

Největší obchodní partneři Číny v Africe
1. Angola
2. Jihoafrická republika
3. Súdán
4. Nigérie
5. Egypt

Reklama

Výběr článků

Načítám