Hlavní obsah

Kambodža uzavřela školy kvůli vražednému viru HFMD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Phnompenh

V Kambodži ve středu uzavřeli všechny školky a základní školy, aby zabránili dalšímu šíření smrtícího viru nemoci rukou, nohou a úst (HFMD), který od konce dubna zabil přinejmenším 55 dětí. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na vládního činitele.

Foto: ČTK/AP

Kambodžanka čeká se svým dítětem na lékařské vyšetření.

Článek

"Poté, co jsme obdrželi zprávy z některých provincií o velmi rychlém šíření onemocnění postihující ruce, nohy a ústa (HFMD) ve školách, nebudeme dále čekat," řekl k uzavření činovník z ministerstva školství, podle něhož zůstanou instituce zavřené příštích 10 týdnů.

Reuters připomíná, že po pár týdnech by se 2700 školek a 7000 základních škol stejně z důvodu prázdnin uzavřelo.

Světová zdravotnická organizace (WHO), která Kambodži s vyšetřováním původu nákazy pomáhá, vyjádřila obavu, že uzavření vzdělávacích institucí by v zemi mohlo vzbudit paniku. Takový krok organizace nedoporučila, protože podle ní kambodžské úřady zvládají zabránit dalšímu šíření viru.

Onemocnění u dětí vyvolává pravděpodobně enterovir 71. V Kambodži postihoval zejména děti ve věku od tří měsíců do 11 let. Většině jeho obětí bylo méně než tři roky a zemřely do 24 hodin od přijetí do nemocnice. Podle některých zdrojů je obětí víc než 55.

HFMD se v asijských zemích objevuje opakovaně, poprvé zasáhla větší počet lidí v Bruneji v roce 2006, v Číně udeřila o dva roky později. Z obav před chorobou zavřely čerstvě 18 škol také thajské úřady v Bangkoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám