Hlavní obsah

V Libyi vyhrál volby sekulární blok, síla islamistů je nejasná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Podle konečných výsledků nedávných parlamentních voleb v Libyi se jejich vítězem stala liberální blok Spojenectví národních sil vedený někdejším přechodným premiérem Mahmúdem Džibrílem. Islamisté v klání stran neuspěli. Nelze však vyloučit, že mohou mít v parlamentu silnou pozici, z dvou set křesel jich je 120 vyhrazeno pro nezávislé kandidáty.

Článek

Džibrílovo Spojenectví národních sil, které seskupuje přes 40 politických organizací a přes 200 organizací občanské společnosti, získalo 39 z 80 křesel v parlamentu, která jsou určena politickým stranám.

Politická odnož libyjského Muslimského bratrstva, Strana spravedlnosti a výstavby, obsadí 17 křesel. Sto dvacet míst v parlamentu je vyčleněných pro nezávislé kandidáty, celkové politické směřování sněmovny proto není jasné. Muslimské bratrstvo podle BBC oznámilo, že ho podporuje mnoho z nezávislých kandidátů.

Volební komise v úterý večer oznámila, že prvních voleb po pádu více než 40leté diktatury Muammara Kaddáfího, se zúčastnilo 62 procent voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám