Hlavní obsah

Z tamilských zabijáků chce Srí Lanka udělat špičkové sportovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Srílanské ministerstvo sportu se snaží z řad bývalých tamilských povstalců, kteří během 25 let bojů pozabíjeli desítky tisíc vládních vojáků, vybrat muže, kteří zemi reprezentovali ve sportu. Podle vlády se našlo už 16 zájemců. Například někdejší ostřelovači posílí družstvo sportovních střelců, uvedla britská BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ve srílanském regionu Mannar se nacházela rozsáhlá minová pole.

Článek

Jen během minulého měsíce prý náboráři mezi bojovníky našli mnoho sportovních talentů. Kromě ostřelovačů, kteří svoje cvičené oko mohou nově využít při sportovní střelbě, posílí tamilští separatisté také družstva plavců a atletů, někteří skončí v kriketových týmech. Už příští rok by prý mohli Srí Lanku reprezentovat třeba na Jihoasijských hrách v Dillí.

"Je to dobrý příklad pro ostatní země. Tihle lidé bojovali proti srílanské armádě. Teď mají dobré postavení," pochválil vládní program mluvčí ministerstva sportu.

Srí Lanka se pokouší tisícovky bývalých protivládních povstalců vrátit do běžného života. Speciálními tábory už prošlo přes 10 000 někdejších bojovníků, není ale úplně jasné, s jakými výsledky. Vláda si za projektem stojí, nevládní organizace ale varují, že "převýchova" nemusí mít žádaný efekt. O zařazení do sportovních týmů má nicméně zájem asi 135 dalších mužů.

Tamilští povstalci z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) bojovali za samostatnost pro severovýchod Srí Lanky, kde mají hinduističtí Tamilové převahu nad buddhistickými Sinhálci, už od roku 1983. Konflikt byl ukončen v roce 2009 porážkou rebelů, podle odhadů OSN si vyžádal až 100 000 lidských životů, z nichž na 40 000 mohlo být civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám