Hlavní obsah

Za verbování dětských vojáků dostal šéf konžských milic 14 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag
Aktualizováno

Mezinárodní trestní soud (ICC) v úterý poslal bývalého velitele konžských milic Thomase Lubangu za verbování dětských vojáků a jejich zneužívání na 14 let do vězení.

Foto: Profimedia.cz

Thomas Lubanga

Článek

Oznámení výše trestu následuje poté, co v půlce března soud Lubangu uznal vinným ze zločinů spáchaných v letech 2002 a 2003 během občanské války v Kongu.

Obžaloba pro jednapadesátiletého Lubangu navrhla trest 30 let vězení, pokud usvědčený válečný zločinec neprojeví lítost. ICC mohl vynést nejvýše doživotní trest vězení. Soud dnes při čtení rozsudku, které bylo vysíláno v přímém přenosu na internetových stránkách soudu, podotkl, že doživotní trest by nebyl v tomto případě na místě.

Lubangovo odsouzení je prvním rozsudkem v desetileté historii ICC, jehož úkolem je soudit pachatele zločinů proti lidskosti, genocid a válečných zločinů na celém světě. Někdejší velitel konžských milic během procesu, který trval zhruba dva a půl roku, trval na své nevině. Lubanga se proti verdiktu ICC může odvolat.

Občanská válka v Kongu skončila v roce 2003. Do řad povstalců bylo během pěti let bojů podle aktivistů zverbováno více než 30 000 dětí. Celkem si válka vyžádala odhadem 60 000 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám