Hlavní obsah

Jste tady zbytečný, řekl Klaus v Malajsii vyslanci EU

Novinky, Miroslav Benč (Kuala Lumpur)
Kuala Lumpur

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek zahájil oficiální program státní návštěvy Malajsie. Po setkání s králem Abdulem Halimem měl v Kuala Lumpur projev v institutu ASLI. Tam se obul do zástupce velvyslance EU v Malajsii, Itala Alessandra Paolicchiho.

Foto: Novinky

Vyslanec EU v Malajsii Alessandro Paolicchi

Článek

Vyslanec EU si ovšem sám naběhl, když se Klause zeptal, zda je podle něj evropský projekt od počátku špatný. Prezident mu nejdříve odpověděl, že je zastánce evropské spolupráce, ale že je proti centralizaci a unifikaci. Pak ovšem Italovi rázně před plným sálem vysvětlil, že podle jeho názoru je v Malajsii úplně zbytečný.

„Abych to řekl velmi otevřeně, nesouhlasím s tím, abychom měli velvyslance Evropské unie v Malajsii. Je tady se mnou velvyslanec České republiky. Reprezentuje mě tu on, ne vy,“ vypálil bez okolků Klaus. V Paolicchim by se v ten moment krve nedořezal.

Po diskusi pak Klaus novinářům na dotaz, zda nebyl zbytečně tvrdý, odpověděl: „Já myslím, že jsem se vyjádřil velmi přátelsky, to tvrdě by bylo něco úplně jiného. Já myslím, že velvyslanci EU jsou trošku hříčka, nenutná a zbytečná.“

Sám Paolicchi později novinářům řekl, že mu kritika od Klause nevadí, ale že by si český prezident měl v zahraničí uvědomit, že ČR je součástí EU.

Klaus je na státní návštěvě v Malajsii a Indonésii. V obou východoasijských zemích se setká s tamními vrcholnými politiky a účastí na podnikatelských fórech podpoří vzájemný obchod.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám