Hlavní obsah

Afghánský policista zastřelil tři britské vojáky, podobných útoků přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Tři britští vojáci se stali v neděli obětí palby afghánského policisty na kontrolním stanovišti v provincii Hílmand na jihu země. Jejich smrt oznámilo v pondělí britské ministerstvo obrany. Jde o další v sérii případu, kdy afghánští vojáci a policisté obrátili své zbraně proti spolubojovníkům z mezinárodní koalice. Letos si tyto útoky vyžádaly už 26 obětí.

Článek

Policista zaútočil u kontrolního stanoviště Kamparack Pul, kde se měli vojáci setkat s kmenovými stařešiny.

Když opouštěli kontrolní stanoviště, policista po nich začal střílet. Podle BBC zasáhl čtyři vojáky; tři zemřeli, čtvrtý utrpěl lehčí zranění. Podle sdělení ministerstva byl útočník dopaden. Nebylo uvedeno, zda byl napojen na Tálibán.

Při útocích afghánských spolubojovníků už bylo zabito celkem 14 Britů. Jejich četnost vzrůstá. Zatímco loni bylo při těchto útocích evidováno 35 obětí z řad příslušníků sil ISAF, letos je jich už 26. Kvůli jednomu z nich se Francie rozhodla stáhnout své síly ze země. [celá zpráva]

Útoky podnítily i známé případy pálení koránů ze strany amerických vojáků [celá zpráva] nebo vražedný útok amerického vojáka na afghánské vesničany. [celá zpráva]

Výběr článků

Načítám