Hlavní obsah

Čtrnáctiletá Indka zabila otce a bratra, bránili jí v lásce

Patna

Čtrnáctiletou dívku zadržela indická police ve východním státě Bihár a obvinila ji, že zavraždila svého otce a bratra. Oba se stavěli proti jejímu vztahu s chlapcem z nejnižší kasty. Informovala o tom agentura AFP.

Článek

Dívka se podle policie přiznala, že nasypala jed do zeleninového karí, které uvařila pro otce a mladšího bratra. Oba poté zemřeli. Matka smrti unikla, protože jí nebylo dobře, a proto jídlo nejedla.

Případ se odehrál ve vesnici vzdálené asi 75 kilometrů od hlavního města státu Bihár Patny. "Dívka přistoupila k tomuto krajnímu kroku, protože její příbuzní včetně otce, matky a bratra byli proti její lásce k chlapci a nesouhlasili s tím, že si ho chce vzít," řekl AFP policejní důstojník Upendra Kumár Sinha.

Chlapec patří k indické komunitě dalitů - takzvaných "nedotknutelných". Ti byli v tradičním kastovním systému považováni za nečisté. Přisouzeny jim byly jen ty nejšpinavější a nejnižší práce jako například čištění latrín, zametání ulic, úklid odpadků a vydělávání kůží.

Rodina dívky, která patří k vyšší kastě, nechtěla o její lásce ani slyšet a chlapce dokonce zbila, když ho s ní přistihli.

Kastovní systém byl v Indii sice zrušen, ale nadále v mnoha oblastech přetrvává. Silný je zejména na vesnicích. Stát Bihár patří v Indii k nejchudším a nejvíce podléhajícím dávnému kastovnímu systému.

Jde přitom o obrácený scénář místních "vražd ze cti", kdy často rodiče či synové zabijí dceru, respektive sestru, za nevhodný vztah, jímž podle nich uvrhla rodinu do hanby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám