Hlavní obsah

Islámští radikálové poničili cenné hroby a mešitu v Timbuktu

Timbuktu

Islámští radikálové napojení na Al-Káidu v islámském Maghribu poškodili mešitu Sidí Jahja v Timbuktu z 15. století. Město po převratu v Mali ovládli Tuarégové a radikálové ze skupiny Ansar Dine, ta ale Tuarégy poté vytlačila a ničí památky, které neodpovídají striktnímu výkladu islámu. Chrám a mnoho hrobek bylo poničeno jen několik dní poté, co UNESCO zařadilo Timbuktu na seznam památek v ohrožení.

Foto: Adama Diarra , Reuters

Jedna z hrobek v Timbuktu

Článek

Mluvčí skupiny Ansar Dine Sanda Uld Baman řekl BBC, že jeho hnutí zničilo až 90 procent mauzoleí, která nejsou v souladu se striktním výkladem islámu, jaký Ansar Dine vyznává. Dodal, že islámské právo šaría nedovoluje stavět hrobky vyšší než 15 centimetrů.

V neděli radikálové poničili dveře, které vedou k tajným hrobkám svatých. Už předtím zdevastovali několik svatostánků.

Nový žalobce mezinárodního trestního soudu Fatou Bensouda v neděli ničení památek označil za válečný zločin. UNESCO a malijská vlády vyzvaly skupinu Ansar Dine, aby s ničením přestali. UNESCO má obavy, že mohly být ukradeny cenné artefakty.

Organizace islámské konference čin také odsoudila s tím, že Ansar Dine útočila na místa, která "jsou cenným islámským dědictvím Mali a nemělo by být dovoleno je zničit nebo poškodit ze strany bigotních extrémních elementů".

Sidí Jahja je jednou ze tří největších mešit v Timbuktu, které bylo jedním z center islámu v 15. a 16. století. Timbuktu je také nazývané městem 333 svatých, jenomže nese súfickou tradici islámu, která je mystická, a ne sunnitskou.

Boj v poušti

Pouštní oblast Mali se letos stala válečnou zónou. Po svržení maliského prezidenta ji ovládli islámští radikálové spolu s Tuarégy, kteří museli opustit Libyi.

V posledních týdnech ale členové islamistického Hnutí pro jedinečnost a džihád v západní Africe (MUJAO) začali bojovat se separatistickou Malijskou národní osvobozeneckou armádou (MNLA). Hnutí ovládlo města Gao, Timbuktu i Kidal, odkud Tuarégy vyhnalo.

Na začátku roku separatisté v pouštních oblastech, které ovládly po kolapsu ústřední malijské vlády, vyhlásili stát Azavad. Ten ale nebyl mezinárodně uznán.

Jednání členů Ansar Dine připomíná postup Tálibánu, ten ale zničil obří sochy Buddhy, ničit tedy památky jiného náboženství a ne vlastního.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám