Hlavní obsah

Šimpanzi v rezervaci napadli a těžce zranili studenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve známé rezervaci šimpanzů Jane Godallové v Jihoafrické republice uvláčeli minulý týden takřka k smrti dva primáti amerického studenta, který je pozoroval. Šimpanzi vlekli mladíka téměř dva kilometry poté, co jej chytili a protáhli pod plotem do chráněného výběhu.

Student, kterého napadli v rezervaci dva šimpanzi, se v nemocnici zotavuje z útoku Video: Novinky/Reuters

 
Článek

Podle lékařů, které citoval list The Daily Telegraph, byl student do nemocnice převezen v kritickém stavu. Utrpěl řadu zranění, pohmožděnin a kousanců. Nyní se z útoku pomalu zotavuje. Za šest let existence tohoto terénního pracoviště jde o první podobný případ.

Šimpanzí rezervace Jane Godallové byla založena jako rehabilitační ústav pro zotavování šimpanzů zachráněných z cirkusů nebo před pašeráky. V současnosti je zde umístěno 33 zvířat, která jsou držena v rozlehlých ohradách s uzavřenými útočišti, ze kterých je mohou sledovat turisté, kteří za prohlídku platí deset liber.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanz učenlivý. Ilustrační foto

Mladík podle svědků vedl jednu z takových výprav, když na něj blízko hrazení šimpanzi zaútočili. Dva šimpanzi ho uchopili za kotníky, podtrhli, protáhli pod ohradou a odvlekli. Lékařům musela při pátrání po mladíkovi pomoci ozbrojená stráž.

Jsou silnější, chytří a masožraví

"Tihle šimpanzi jsou šestkrát silnější než průměrný člověk, takže se k nim musíme chovat s respektem," uvedl ředitel institutu David Oosthuizen. Park je nyní uzavřen, otevře se až poté, co bude jisté, že návštěvníkům nehrozí nebezpečí.

U šimpanzů, kteří mají hodně blízko k člověku, se často zapomíná nejen na jejich sílu, ale i na skutečnost, že nejde jen o roztomile se pitvořící zvířata. Právě díky pozorování Jane Godallové a dalším dlouhodobým terénním výzkumům se zjistilo, že tito tvorové užívají i primitivní nástroje, jedí maso a jednotlivé tlupy mezi sebou vedou vyhlazovací války o území.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám