Hlavní obsah

Posádka a cestující zabránili únosu čínského letadla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Pokus o únos letadla na vnitrostátní lince v čínské Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang zmařila v pátek posádka a cestující. Společně zneškodnili šest únosců. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na regionální vládu. Při zneškodňování únosců bylo zraněno asi osm lidí.

Foto: Nir Elias, Reuters

Demonstrující ujgurské ženy

Článek

Pokus o únos se odehrál deset minut po startu z města Chotan, odkud mělo letadlo letět do regionální metropole Urumči. Po zmařeném únosu se letoun vrátil zpět do Chotanu. Podle čínských úřadů patřili únosci, kteří jsou nyní ve vazbě, k ujgurské menšině. Motiv jejich činu zatím není znám.

Autonomní oblast Sin-ťiang byla v minulých letech častým dějištěm nepokojů v důsledku napětí mezi muslimskými Ujgury a Chany, kteří jsou většinovým etnikem v Číně.

Ujguři poukazují na kulturní a náboženský útlak i na masivní přistěhovalectví Chanů, jehož cílem je podle Pekingu ekonomický rozvoj oblasti. Z ekonomické podpory profitují Chanové. Ujguři zůstávají chudí.

Oblast má pro Peking strategický význam, jelikož má velké nerostné bohatství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám