Hlavní obsah

V Pákistánu dopadli operativce Al-Káidy, v Evropě verboval bojovníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

V Pákistánu byl dopaden operativec Al-Káidy, který v Evropě verboval bojovníky svaté války. Francouzský občan alžírského původu Naamen Meziche byl zadržen při operaci pákistánských bezpečnostních sil v oblasti u hranice s Íránem.

Foto: Athar Hussain, Reuters

Pákistánští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Meziche podle pákistánských činitelů citovaných agenturou Reuters těsně spolupracoval s dalším vysokým představitelem Al-Káidy Júnisem Mauritáním, který měl na starosti mezinárodní operace a údajně plánoval útoky na evropská města. Mauritáního zadržely pákistánské tajné služby loni v září.

Podle amerického zpravodajského webu The Long War Journal, specializovaného na boj proti terorismu, Meziche v minulých letech cestoval po Evropě, zejména po Německu, kde bylo jeho úkolem získávat mladé muže pro džihád. Zdržoval se také v Íránu, Pákistánu a Afghánistánu.

Meziche ale podle AFP nefiguruje na seznamu představitelů Al-Káidy vydaném americkým Federálním úřadem pro vyšetřování (FBI) nebo ministerstvem financí, které slibují odměnu za informace vedoucí k dopadení hledaných osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám