Hlavní obsah

Egyptský exprezident Mubarak dostal mrtvici, je prý klinicky mrtev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Zdravotní stav bývalého dlouholetého egyptského prezidenta Husního Mubaraka se v úterý prudce zhoršil. Musel být převezen z káhirské věznice, kde byl dosud, do vojenské nemocnice. Informovaly o tom egyptské bezpečnostní zdroje citované agenturou Reuters. Podle některých zpráv je ve stavu klinické smrti, jiné to popírají.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Exprezidenta Mubaraka převezli do nemocniceVideo: Reuters

 
Článek

Čtyřiaosmdesátiletý Mubarak podle egyptských zdrojů utrpěl infarkt a mrtvici, byl v kómatu a dle stanice Al-Džazíra je jeho stav kritický. Státní tisková agentura MENA ale s odvoláním na nemocniční zdroje uvedla, že byl prohlášen za klinicky mrtvého krátce po převozu do káhirské nemocnice. Generál Mamdúh Šahín z vládnoucí vojenské rady ale CNN řekl: "Není klinicky mrtvý, jak se uvádělo, ale jeho zdraví se zhoršilo a je v kritickém stavu."

Už ve vězeňské nemocnici musel být resuscitován s pomocí defibrilátoru. Do vojenské nemocnice jej přepravil vrtulník. Generál Šahín k tomu dodal: "Jeho srdce se zastavilo a byl zachráněn pomocí elektrických šoků. Pak byl připojen na dýchací přístroj. Mám tep čtyřicet. Pak prodělal mozkovou mrtvici."

Mubarakův advokát Faríd Díb dodal pro CNN: "Byl v kómatu několik hodin. Deset dní měl vodu na plicích. Dnes jeho krevní tlak poklesl, což mu ztížilo dýchání a musel být připojen na respirátor. Dostává léky do žil proti krevní sraženině v mozku a byl použit defibrilátor, aby ho oživil, ale není tu žádná velká odezva. Není ale mrtvý."

S Mubarakem je jeho žena Suzanne, která kritizovala, že Mubarak nebyl převezen do vojenské nemocnice už dříve, jak rodina požadovala. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Husního Mubaráka k soudu vozí upoutaného na lůžko.

 Spory o Mubaraka

Před nemocnicí se podle BBC v noci sešli jeho příznivci i odpůrci. "Je to můj otec, miluju ho víc než svého otce," volal jeden z příznivců. Podle něj Muslimské bratrstvo, strana, která nyní usiluje o moc a jejíž kandidát zřejmě vyhrál prezidentské volby, ničí vše, co Mubarak za 30 let vybudoval.

Mubarak byl 2. června odsouzen za tvrdý postup proti účastníkům loňských demonstrací na doživotí a byl proti své vůli převezen do věznice. Podle posledních informací ho v úterý večer odvezli do lépe vybavené vojenské nemocnice v káhirské čtvrti Maadí.

Mubarak podle lékařů trpí rakovinou a má nemocné srdce. V nemocnici byl i před vyhlášením rozsudku. Do soudní síně ho vozili na lůžku.

Kvůli potížím se srdcem museli lékaři u Mubaraka použít k jeho záchraně defibrilátor už několikrát.[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bývalý vládce Egypta Mubarak u souduVideo: Reuters

Volby se dvěma vítězi

Zpráva o Mubarakově převozu přichází v době nových masových demonstrací v Káhiře a Alexandrii. Lidé v úterý vyšli do ulic na protest proti posilování moci armády, která nechala na základě rozhodnutí ústavního soudu rozpustit nově zvolený parlament. [celá zpráva]

K chaosu přispívají nerozhodnuté prezidentské volby, v nichž vítězství oznámili už oba kandidáti, ačkoli oficiální výsledek se čeká až ve čtvrtek. Armáda patřila k Mubarakovým oporám. Moci se ujala po jeho loňském pádu, ale mnoho Egypťanů ji podezírá z toho, že i nyní Mubarakovi pomáhá a chce ho za každou cenu dostat z věznice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám