Hlavní obsah

Pákistánský nejvyšší soud zakázal premiérovi vykonávat funkci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Napětí v Pákistánu mezi Nejvyšším soudem a premiérem Jusúfem Razou Gíláním v úterý dále vzrostlo. Dva měsíce poté, co ho uznal vinným z pohrdání soudu, rozhodl, že nemůže vykonávat funkci předsedy vlády.

Foto: Mian Khursheed , Reuters

Pákistánský premiér Gilání při příchodu k soudu zdraví své příznivce.

Článek

Soud rozhodl, že přestal být premiérem Pákistánu: “Protože nebylo podáno odvolání (proti odsouzení z 26. dubna), Jusúf Raza Gílání se diskvalifikoval jako člen Madžlis Šúry (parlamentu). Proto také přestal být premiérem. Úřad premiéra je prázdný.“

Pákistánský Nejvyšší soud současně nařídil prezidentovi Ásifovi Alímu Zardárímu, aby podnikl kroky ke zvolení nového ministerského předsedy.

Zatím není jasné, jaký skutečný dopad bude mít rozhodnutí Nejvyššího soudu, zda to také znamená pád vlády. Vládnoucí Lidová strana Pákistánu (PPP) se ale sešla na mimořádné schůzi.

Gílání byl v dubnu odsouzen, protože odmítal nechat stíhat pro korupci prezidenta. Premiér se bránil, že to udělat nemůže, protože má hlava státu ze zákona imunitu.

Gílánímu za pohrdání soudem kromě ztráty úřadu hrozil až šestiměsíční trest vězení. Jeho obhájce však v dubnu řekl, že hodlá proti rozsudku podat odvolání, což oddálilo vykonání případného rozsudku. Odvolání však nepodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám