Hlavní obsah

Tálibán kvůli americkým náletům zakázal očkování proti dětské obrně

Novinky, rei
Péšavár

Velitel radikálních islamistů v pákistánském kmenovém pásmu zakázal další očkování proti dětské obrně na protest proti stupňujícím se náletům amerických bezpilotních strojů v oblasti. Velitel radikálů Hafíz Gul Bahadur prohlásil, že očkovací program sponzorovaný USA je nepřípustný, dokud nálety neustanou, informovala televize NBC.

Foto: Profimedia.cz

Zdravotník v Pákistánu podává dítěti ústy vakcínu proti obrně.

Článek

Bahadur dokonce naznačil, že program může krýt aktivity americké Ústřední zpravodajské služby (CIA). Narážel tím na skutečnost, že Američanům se loni podařilo vystopovat a zabít šéfa teroristické sítě Al-Káida Usámu bin Ládina také prostřednictvím očkovacího programu.

Velitel povstalců v prohlášení vydaném v Severním Vazíristánu obvinil Spojené státy, že vydávají „miliardy rupií“ na opatření proti obrně, zatímco způsobují lidem psychickou újmu „neustávajícími útoky bezpilotních letounů a přelety špionážních letadel nad domy a vesnicemi“.

„Tato situace vytvářená nálety amerických bezpilotních strojů je nebezpečnější než virus dětské obrny,“ uvedl Bahadur.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Pákistán je jednou z tří zemí na světě, v nichž se dětská obrna endemicky vyskytuje. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) tvoří výskyt obrny u pákistánských dětí 30 procent celosvětových případů. V loňském roce jejich počet narostl ze 144 na 198.

NBC upozornila, že Severní Vazíristán byl jedním ze sedmi kmenových oblastí, kde očkování proti dětské obrně povolili a radikální hnutí Tálibán zde zajistilo také bezpečnost zdravotníkům zajišťujícím očkování.

Počet náletů amerických bezpilotních letounů v Pákistánu výrazně narostl po nástupu Baracka Obamy do Bílého domu. V poslední době jsou prakticky na "denním pořádku". Podle nadace New America Foundation uskutečnili od roku 2004 Američané v Pákistánu 307 náletů, z toho 44 za Bushovy éry.

Reklama

Výběr článků

Načítám