Hlavní obsah

Agent na ministerstvu pomáhal CIA rozbíjet čínskou špionážní síť

Novinky, rei
Peking

Vysoký státní úředník, jehož počátkem roku zatkli v Číně kvůli podezření ze špionáže pro Spojené státy, pomáhal Američanům úspěšně rozbíjet síť čínských agentů v USA. Napsala to v pátek agentura Reuters s odkazem na důvěrné zdroje v čínské administrativě. Dopad agentovy činnosti byl pro Číňany tak citelný, že záležitost nařídil rychle vyřešit přímo prezident Chu Ťin-tchao, uvedla Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Znak americké Ústřední zpravodajské služby (CIA)

Článek

Vysoce postavený úředník byl zatčen někdy mezi lednem a březnem letošního roku, údajně přímo na pracovišti na ministerstvu vnitra. Podle Reuters muž pracoval rovnou pro náměstka ministra. Americká Ústřední zpravodajská služba CIA ho měla naverbovat už před několika lety.

Agentura kauzu označila za největší špionážní skandál pro Čínu za posledních dvacet let.

Rozbitá síť

Čínské úřady vyděsilo loni hned několik zadržení jejich agentů ve Spojených státech, načež nařídil věc rychle vyšetřit samotný prezident Chu.

Jak čínská, tak americká strana o událostech mlčela, dokud Reuters v první červnový den neinformovala o zatčení pracovníka čínského ministerstva. Záležitost obě vlády nekomentují ani dnes, koneckonců čínské ministerstvo vnitra nemá ani webové stránky, ani mluvčího.

Vysoce postavený agent v Pekingu podle zdrojů dodával Američanům informace „politické, ekonomické a strategické“ povahy.

Náměstek ministra vnitra Lu Čung-wej skandál ustál a vyvázl bez trestu, ačkoliv si spolupracovníka „neprověřil dostatečně“. Lu se podle jednoho zdroje nicméně chystá brzy do důchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám