Hlavní obsah

Severokorejská vojenská kapela hrála rýži, aby rychleji rostla

– Pchjongjang

Zoufalé snahy podniká Severní Korea, aby podpořila úrodu na svých polích v době, kdy milióny obyvatel země trpí nedostatkem potravin. Svědčí o tom snímky pravděpodobně vojenské kapely, která do polí vyrazila zazpívat rýži.

Foto: Bobby Yip, Reuters

Severokorejští vojáci. Ilustrační foto

Článek

Fotografie byly podle čtvrteční zprávy internetového vydání listu Daily Mail pořízeny v okrese Sinuidžu na severozápadě KLDR a zachycují hudebníky ve vojenských uniformách, jak svým vystoupením uprostřed rýžového pole povzbuzují tuto plodinu k rychlejšímu růstu.

Součástí hudebního tělesa jsou kromě zpěváků i hráč na tahací harmoniku a bubeník se soupravou bicích nástrojů. Produkci pobaveně přihlížejí místní rolníci.

"Myšlenkou je inspirovat rýži a inspirovat dělníky tak, aby úroda dozrávala rychleji a byla bohatší," vysvětluje obrázky jeden z komentátorů z Jižní Koreje, kde se snímky objevily. "Nyní pokračuje rozsáhlé vyšetřování, kdo tyto fotografie pořídil a jak je možné, že byly zveřejněny," dodal.

Nedostatek potravin

Podle deníku Daily Mail snímky vyvolávají vzpomínky na komunistickou Čínu v době kulturní revoluce, kdy kapely vyhrávaly uprostřed polí budovatelské písně a povzbuzovaly dělníky k lepším pracovním výkonům.

OSN tento týden ve své zprávě popsala otřesné podmínky života v KLDR, kde milióny dětí sužuje nedostatek potravin, léků i zdravotní péče, kterou potřebují pro svůj fyzický a duševní vývoj. V důsledku toho trpí velké množství severokorejských dětí podvýživou a zakrslým vzrůstem.

Reklama

Výběr článků

Načítám