Hlavní obsah

Somálští teroristé vypsali odměnu za Obamu. Deset velbloudů

Mogadišo

USA minulý týden oznámily, že jsou ochotny zaplatit 33 miliónů dolarů za informace vedoucí k dopadení sedmi vůdců somálského extremistického hnutí Šabáb. Tato skupina obrátkou nabídla velbloudy za americké představitele - za prezidenta Baracka Obamu je připravena odevzdat deset ceněných zvířat, za informaci o ministryni zahraničí Hillary Clintonové dvě.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podle univerzity v somálském Galkayu vzhledem k suchu cena velbloudů stoupá a jedno zvíře stojí nyní v průměru 700 dolarů (14 000 korun).

Šabáb svou nabídku oznámil prostřednictvím audionahrávky, na níž hovoří hlavní finančník hnutí Fuád Muhammad Chaláf. Na něj se z americké nabídky na odměnu vztahuje pět miliónů dolarů.

"Kdokoli bojovníkům dodá informaci o místu pobytu bezvěrce Obamy a manželky Billa Clintona, ženy jménem Hillary Clintonová, bude odměněn," sděluje Chaláf.

Řekl to údajně v projevu před stoupenci své skupiny v jihosomálském městě Merca.

USA považují Šabáb za hrozbu pro stabilitu východní Afriky a pro své bezpečnostní zájmy. Skupina nedávno oznámila spojení s teroristickou sítí Al-Káida. Za informace o jejím zakladateli Ahmadovi Abdimovi aw-Mohamedovi Godanemu USA zaplatí podle čtvrtečního oznámení ministerstva zahraničí sedm miliónů dolarů.

Reklama

Související články

Islamisté v Mogadišu rozpoutali masakr

Nejméně 70 lidí zemřelo v somálské metropoli Mogadišu při úterním sebevražedném atentátu na čtvrť vládních budov. Informovala o tom agentura Reuters citující...

Výběr článků

Načítám