Hlavní obsah

Při útoku v Pobřeží slonoviny bylo zabito sedm modrých přileb

• Aktualizováno

Při útoku v Pobřeží slonoviny bylo v pátek zabito sedm příslušníků mírové mise OSN. Podle agentury AP byly všechny oběti z Nigeru. Mise OSN v africké zemi působí od roku 2004. OSN k útoku nesdělila podrobnosti. Podle z ministerstva obrany Pobřeží slonoviny byli útočníci ze sousední Libérie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Pobřeží slonoviny bylo zabito sedm členů mise OSNVideo: Reuters

 
Článek

Podle agentur se útok odehrál na západě Pobřeží slonoviny, poblíž hranic s Libérií. Šéf resortu obrany Paul Koffi Koffi podle agentury AFP řekl, že "útok pocházel z Libérie" a byl namířen proti třem vesnicím v Pobřeží slonoviny.

Zmocněnec OSN pro Pobřeží slonoviny Bert Koenders uvedl, že vojáci byli součástí hlídek, které měly v okolí vesnice Tai místní obyvatele chránit před hrozícími útoky. V noci tam hlídkovalo asi 40 příslušníků mírových sborů.

OSN má v západoafrické zemi kromě civilních pracovníků zhruba 9400 vojáků, 200 vojenských pozorovatelů a 1350 policistů. Na misi se podílí přes 40 států.

Pobřeží slonoviny bylo dějištěm nepokojů po prezidentských volbách v listopadu 2010, kdy prezident Laurent Gbagbo odmítl uznat svou porážku a předat úřad Alassaneovi Ouattaraovi. Tomu dopomohla k moci intervence sil OSN s rozsáhlým mandátem. Většina vojáků pocházela z Francie, někdejší koloniální mocnosti.

Gbagbo se v Haagu zpovídá před Mezinárodním trestním soudem (ICC) kvůli podezřením ze zločinů proti lidskosti spáchaných údajně po prezidentských volbách.

V Pobřeží slonoviny má exprezident stále mnoho příznivců. Země je navíc plná zbraní.

Reklama

Výběr článků

Načítám